Συγχαρητήρια στη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας έδωσε ο απερχόμενος Μπόρις Τζόνσον.

Τα συγχαρητήριά του για την αποφασιστική της νίκη έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον στην Λιζ Τρας, μετά την εκλογή της για την πρωθυπουργία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Λιζ Τρας έχει «το σωστό σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και να συσπειρώσει το Συντηρητικό κόμμα».

«Τώρα είναι η ώρα όλοι οι Συντηρητικοί να την στηρίξουν 100%», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Την ενότητα των Συντηρητικών πρόταξε και ο ηττημένος των εκλογών για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από τη νικήτρια Τρας.

«Τώρα είναι σωστό να συσπειρωθούμε γύρω από την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, καθώς εκείνη οδηγεί τη χώρα μέσα σε δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Σουνάκ στο .

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις πλευρές της συμφωνίας του Brexit.

«Μαζί αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προσβλέπω σε μια εποικοδομητική σχέση, σε πλήρη σεβασμό των συμφωνιών μας», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτηση στο .

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχάρη την Λιζ Τρας για τη νίκη της.

«Συγχαρητήρια για τον νέο σου ρόλο Λιζ Τρας! Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τόνισε ο Σολτς και πρόσθεσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά –ως εταίροι και φίλοι».