Περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πλήττει η άνοια, είτε από τη θέση του ασθενή είτε από τη θέση του φροντιστή –  Οι υπάρχουσες δομές δεν επαρκούν επισημαίνει η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτζχάιμερ

Τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, κατέχει η Ελλάδα από πλευράς πληθυσμού που γερνάει, με αποτέλεσμα η άνοια και οι ψυχικές παθήσεις να αποτελούν έναν τομέα στην υγεία που θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο.

Για το λόγο αυτό, ήδη δημιουργήθηκαν δύο εξειδικευμένα κέντρα για τη νόσο Αλτζχάιμερ στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης, ενώ δημιουργούνται νέες δημόσιες δομές για την ασθένεια ως το 2023, που περιλαμβάνουν συνολικά 10 κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία και κινητές μονάδες. Στο μεταξύ έχει τεθεί σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για την άνοια 1102, η οποία παρέχει συμβουλές όχι μόνο σε ασθενείς και φροντιστές, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας.

Παράλληλα, στον προγραμματισμό του υπουργείου περιλαμβάνεται η κατάρτιση μητρώου φροντιστών και ασθενών, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας των ασθενών με υπηρεσίες υγείας κοντά στο σπίτι τους, αλλά και προγράμματα εξ΄ αποστάσεως υποστήριξης ασθενών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα πρόγραμμα που υλοποιείται από το Αιγινήτειο νοσοκομείο στην Σύρο, Τήνο, Άνδρο, τον Έβρο και την ορεινή Αχαΐα, όπου διασυνδέονται οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Όσον αφορά τον καταρτιζόμενο Ψηφιακό Χάρτη Υγείας, αναμένεται να δείξει πώς λειτουργούν οι δομές υγείας και να υπολογιστεί το κόστος των εξειδικευμένων αυτών υπηρεσιών, αλλά και να υπολογιστεί η απαιτούμενη δαπάνη.

Τα παραπάνω τόνισε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, στο πλαίσιο εσπερίδας με θέμα «Συνεργατικά επιτεύγματα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτζχάιμερ στην Ελλάδα» που οργανώθηκε από την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτζχάιμερ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την νόσο, στο Μουσείο Γουλανδρή.

«Στην Ελλάδα, υπάρχουν 160.000 άτομα με άνοια και 280.000 άτομα με ήπια νοητική διαταραχή, οι οποίοι χρειάζονται 2-3 φροντιστές ο καθένας, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που ασχολούνται με την άνοια σε ένα εκατομμύριο…