Η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει κάτι παραπάνω από τεταμένη.

Τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν σήμερα την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν έπειτα από δύο ημέρες βίας που συνδέεται με μια πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι εχθροπραξίες – για τις οποίες η μία χώρα κατηγορεί την άλλη – προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 170 στρατιωτών και απείλησαν να σύρουν την Τουρκία, κρίσιμο υποστηρικτή του Αζερμπαϊτζάν, και τη σύμμαχο της Αρμενίας, Ρωσία, σε μια ευρύτερη σύγκρουση σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ήδη αυξημένες.

  • Διαβάστε επίσης: Σι σε Πούτιν: Πεκίνο και Μόσχα μπορούν να συνεργαστούν για να φέρουν σταθερότητα στον κόσμο

Εύθραυστη η κατάπαυση του πυρός

Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές αργά χθες, Τετάρτη, έπειτα από συγκρούσεις σχεδόν 48 ωρών, δήλωσε υψηλόβαθμος Αρμένιος αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση. Η Μόσχα, που έχει υπογράψει μια συμφωνία αυτοάμυνας με την Αρμενία και διαθέτει μια στρατιωτική βάση στη χώρα αλλά προσπαθεί επίσης να διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, διεκδίκησε να της πιστωθεί η επίτευξη της συμφωνίας.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μίροσλαβ Γέντσα δήλωσε σήμερα πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει πλήρως δεσμευμένη σε μια ειρηνική διευθέτηση ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλιμακώσει τις τρέχουσες εντάσεις, να φέρει τα μέρη πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τα βοηθήσει να επιτύχουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Αλληλοκατηγορίες

Προτού ανακοινωθεί η κατάπαυση του πυρός, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε πως οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν και κατέλαβαν αρκετούς αρμενικούς οικισμούς κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, σε έδαφος πέρα από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Μπακού είπε πως απαντούσε σε «προκλήσεις» από την αρμενική πλευρά.

Οι συγκρούσεις οδήγησαν σε εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε στο Reuters πως η…