Η Αθήνα πάντοτε επεδίωκε οι πόρτες του διαλόγου να παραμένουν ανοικτές

Η 40λεπτη συνάντηση στις Βρυξέλλες του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι η τελευταία εξέλιξη στις ταραγμένες εδώ και αρκετό καιρό ελληνοτουρκικές σχέσεις και σηματοδοτεί το πρώτο τετ α τετ υψηλόβαθμων αξιωματούχων μετά την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας και μετά την απίθανη δήλωση του Ερντογάν «Μητσοτάκης γιοκ».

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών Άμυνας, έγινε μια προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι για να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσουν οι απειλές της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: Ανοίγει παράθυρο διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας; – Τι σημαίνει η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Τι λέει η πλευρά της Τουρκίας

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι μείωσης της έντασης, ενώ υπήρξε ικανοποίηση από τη συζήτηση, με την Αγκυρα πάντως να επιμένει στα περί διμερούς διαλόγου.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και μέσω διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία των συχνότερων συναντήσεων και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, για να προσθέσει ότι:

«Για μια συνολική και μόνιμη λύση, πρέπει να συνομιλήσουμε μεταξύ μας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύνουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Για αυτό, ο διάλογος αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τρόπο που να μην προκαλούν εντάσεις. Θεωρούμε ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να συνεχίσουν. Είναι βασικό να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό η Τουρκία όσο και η Ελλάδα να συνομιλούν για να επιλύουν τα γεγονότα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν υπάρχουν συνομιλίες αυτή τη στιγμή. «Βλέπουμε ότι…