Επιστολή προς τα κράτη- μέλη της απέστειλε η Τσεχική Δημοκρατία που κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά την οποία ενημερώνει για την υποβολή νομοθετικής προτασης που δεσμεύεται να καταθέσει σχετικά με το προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πριν από το έκτακτο Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή η πρόεδρος της Κομισιόν που έρχεται μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Επιτροπή διοργάνωσε ένα τεχνικό σεμινάριο στις 7 Νοεμβρίου με τα κράτη μέλη της σχετικά με τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν πριν από την υποβολή οποιασδήποτε πρότασης αφορά σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι το «σεμινάριο επιβεβαίωσε τη διαφορετική αξιολόγηση των αναμενόμενων επιπτώσεων, οφελών και κινδύνων από έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς από τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κρατών μελών».

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή επισημαίνει πως «θα υποβάλει εγκαίρως ένα λεπτομερές σχέδιο πρότασης για μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς («προσωρινό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου») που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη, ώστε οι Υπουργοί να συζητήσουν στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας σχετικά με 24 Νοεμβρίου».

Παράλληλα, στην επιστολή επισημαίνεται πως η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τον επερχόμενο χειμώνα. Ωστόσο, τονίζεται πως «το επόμενο έτος, οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές» γι΄αυτό και η Κομισιόν θα πρέπει να είναι έτοιμη «να υποβάλει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Η βασική μας πρόκληση, επομένως, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24».

Η επιστολή καταλήγει πως «η Επιτροπή ακούει επίσης την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιταχύνει τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως για να μειώσει τον αντίκτυπο του φυσικού αερίου…