«Οι φετινοί βραβευθέντες στις οικονομικές επιστήμες, Μπεν Μπερνάνκι, Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ , έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατανόηση του ρόλου των τραπεζών στην οικονομία, ιδίως κατά τη διάρκεια χρηματοπιστωτικών κρίσεων, καθώς και του τρόπου ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών» αναφέρει επιτροπή Νόμπελ

Οι Μπεν Μπερνάνκι, Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίμπβιγκ τιμώμνται με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2022 «για τις έρευνές τους σχετικά με τις τράπεζες και τις οικονομικές κρίσεις», ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Το βραβείο είναι το τελευταίο από τα φετινά Νόμπελ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας, περίπου 900.000 ευρώ.

«Το Κραχ της δεκαετίας του 1930 παρέλυσε για πολλά χρόνια τις οικονομίες του κόσμου και είχε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Καταφέραμε ωστόσο να διαχειριστούμε καλύτερα τις μετέπειτα κρίσεις χάρη στα ευρήματα των φετινών βραβευθέντων» ανέφερε η επιτροπή των βραβείων.

«Οι τρεις οικονομολόγοι βελτίωσαν σημαντικά τις γνώσεις μας για τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομία, ιδιαίτερα στη διάρκεια οικονομικών κρίσεων. Ένα σημαντικό εύρημα των μελετών τους είναι το γιατί έχει ζωτική σημασία η αποτροπή της κατάρρευσης τραπεζών».

Bank run

«Για να λειτουργήσει η οικονομία, οι αποταμιεύσεις πρέπει να διοχετεύονται σε επενδύσεις. Εδώ όμως υπάρχει μια σύγκρουση: οι καταθέτες θέλουν άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους σε περίπτωση απρόοπτων εξόδων, ενώ οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες κατοικιών θέλουν να να είναι σίγουροι ότι δε θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους πρόωρα. Στη θεωρία τους, οι Ντάιαμοντ και Ντίμπβιγκ  δείχνουν πώς οι τράπεζες προσφέρουν τη βέλτιστη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δρώντας ως ενδιάμεσοι που δέχονται καταθέσεις από πολλούς πελάτες, οι τράπεζες επιτρέπουν στους καταθέτες να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους όποτε το επιθυμούν, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μακροχρόνια δάνεια.

Ωστόσο, οι ανάλυσή τους έδειξε επίσης πώς ο συνδυασμός αυτών των δύο…