Με διαφορετικές εστιάσεις και επικεντρώσεις οι τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2023, που η συζήτησή του ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, επισήμανε πως ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος των τελευταίων 12 ετών και καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Δεν αποτυπώνει απλά οικονομικούς όρους, στατιστικά και ποσοστά αλλά καθρεφτίζει και τη φιλοσοφία της κυβέρνησης όπως και την ψυχολογία της οικονομικής και κοινωνικής της πολιτικής. Αντανακλά την απόλυτη πεποίθησή μας ότι η ρεαλιστική πολιτική με ανθρώπινο πρόσημο, θα αποτελέσει το καλύτερο εχέγγυο για ένα κράτος που ξέρει να προβλέπει, ξέρει να σχεδιάζει, ξέρει να αποφασίζει, γνωρίζει να κατανέμει, γνωρίζει να ιεραρχεί προτεραιότητες και γνωρίζει να διορθώνει όπου και όταν χρειάζεται. Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 έχει ως σημεία αναφοράς την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τις αξιόπιστες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2022, που αποτελούν και το εφαλτήριο για ένα κράτος ακόμη πιο αναβαθμισμένο, έτοιμο και καινοτόμο, που θα απλώνει γερά δίχτυα κοινωνικής προστασίας και θα συνδράμει με απτές πράξεις στην περαιτέρω βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών. Πρόκειται, είπε ο κ. Τσαβδαρίδης, για έναν προϋπολογισμό «της αισιοδοξίας, προοπτικής αλλά και εθνικής ευθύνης» που υπηρετεί «ένα διττό στόχο. Την ισχυροποίηση της ρεαλιστικής δημοσιονομικής ισορροπίας που είναι το διαβατήριο για την συνεχιζόμενη πρόσβαση στις αγορές, για την θωράκιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η θετική οικονομική προοπτική της χώρας για τα επόμενα έτη. Και τη διασφάλιση της ανάπτυξης και την επιτάχυνση ενός ευρύτερου φάσματος μεταρρυθμίσεων για τον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία και στον παραγωγικό ιστό της χώρας».

Η γενική εισηγήτρια και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, από την δική της πλευρά, μίλησε για «ακραίες τιμές και αδύναμα εισοδήματα με ευθύνη Μητσοτάκη» επισημαίνοντας πως «…