Συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη είχε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της εβδομάδας Υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι οποίοι συζήτησαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. 

«Η Ελλάδα και η Κύπρος συμπορεύονται πάντα με έναν άξονα και ένα κοινό ευαγγέλιο: την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στα δικαιώματα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, και, βέβαια, και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία και τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας πως «οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, από οποιαδήποτε χώρα και αν ξεκινάει -και, μάλιστα, με την προσπάθεια η ενεργειακή κατάσταση να λειτουργήσει ως όπλο εις βάρος ορισμένων κρατών και να επιχειρηθούν αλλαγές επί του εδάφους- θα μας βρίσκει αντίθετους».

«Είθισται, αλλά είναι και πολύ χρήσιμο να συντονιζόμαστε κάθε φορά και να συζητάμε για τις επαφές που θα έχουμε και τις προσπάθειες που από κοινού μπορούμε να καταβάλουμε. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω την πιο έντονη ικανοποίηση της Ελλάδας για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Νομίζω ότι αξίζουν ευχαριστίες και στον [Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ] Antony Blinken, αλλά και στους Γερουσιαστές Menendez και Rubio. Θα ήθελα όμως να πω ότι στην ουσία αυτό αποτελεί επιβράβευση της συνεπούς στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Της νέας αντίληψης, η οποία υπάρχει, συνολικής συμπόρευσης απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε μαζί την ευκαιρία να έχουμε μια τριμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας. Μας ανέλυσε τι συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο, και είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε από κοινού τη σταθερή θέση μας υπέρ της…