Οι πληροφορίες για άμεση έναρξη των ερευνών κυκλοφορούν εδώ και ημέρες

Την άμεση εκκίνηση των σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά (σ.σ. την Τουρκία). Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil».

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας – Νεκρός συνοριοφύλακας από πυροβολισμούς

«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πώς φτάσαμε στις έρευνες φυσικού αερίου σε Κρήτη – Πελοπόννησο

Οι πληροφορίες για άμεση έναρξη των ερευνών κυκλοφορούν εδώ και ημέρες, καθώς η ExxonMobil – HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) έχει προχωρήσει στην πρόσληψη της νορβηγικής PGS, σκάφος της οποίας («Sanco Swift») έχει αναλάβει τις σεισμικές έρευνες.

Σημειώνεται ότι και η Energean προχωρά, με άλλο σκάφος της PGS, το «Ramform Hyperion», σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας.

Σχετικά με τις έρευνες για το φυσικό αέριο σύμφωνα με πληροφορίες τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο.

Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και…