«Αντισυνταγματική η ρύθμιση για το ΓΕΜΗΣΟΕ»

Σημαντικό βήμα για το ξήλωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του νόμου Χατζηδάκη χαρακτηρίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το ηλεκτρονικό Μητρώο Συνδικάτων.

Δικαίωση

Η τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός τόνισε ότι η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ για το ΓΕΜΗΣΟΕ αποτελεί «ισχυρό ράπισμα στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη» και μίλησε για δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων.

  • Διαβάστε επίσης ΠΑΜΕ για την απόφαση του ΣτΕ: «Στα σκουπίδια ο νόμος Χατζηδάκη»

Αναλυτικά η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έχει ως εξής:

«Ισχυρό ράπισμα στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποφάνθηκε ότι η πρόβλεψη για υποχρεωτική τήρηση μητρώου μελών των συνδικάτων πλήττει τον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ.1 του Συντάγματος.

Σημαντικό βήμα για το ξήλωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων

»Αποτελεί δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και ένα σημαντικό βήμα στο ξήλωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του. Αποτελεί δικαίωση της μάχης που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαμε καταθέσει με την οποία αναφέραμε ότι: «Με τα άρθρα του σχεδίου νόμου, εκφεύγουν τα συνδικαλιστικά σωματεία από την αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων, και πλέον εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), κατά τα πρότυπα του ΓΕ.ΜΗ. των εμπορικών εταιρειών.

»Σύμφωνα με την ισχύουσα περ. γγ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 1264/1982 η ιδρυτική πράξη μιας ένωσης προσώπων κατατίθεται στο γραμματέα του Ειρηνοδικείου. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θίγουν τον πυρήνα δικαιωμάτων που προστατεύει το Σύνταγμα στα άρθρα 22 παρ. 2, 23 παρ.1, 2 Σ. Τα διαδικαστικά εμπόδια που ορθώνει το άρθρο 83 μπορούν να οδηγήσουν όχι απλώς σε περιορισμό αλλά σε κατάλυση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης, της απεργίας και γενικά της συνδικαλιστικής δράσης. Οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν είναι σύμφωνοι με το άρθρο 12 παρ.1 Συντ., αλλά και το άρθρο 23…