Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις απαραίτητες για την φυσιολογική ανάπτυξη και διατήρηση του οργανισμού. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει και έτσι είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Οι βιταμίνες επιτελούν διάφορες βιοχημικές λειτουργίες, ωστόσο, η δράση τους έγκειται γενικά στη ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό, εξηγεί η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Μερικές βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη D) δρουν σαν ορμόνες, ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των ανόργανων στοιχείων, ή την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των κυττάρων και των ιστών (π.χ. ορισμένες μορφές της βιταμίνης Α). Άλλες βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη Ε και C) δρουν ως αντιοξειδωτικά, ενώ κάποιες άλλες (π.χ. βιταμίνες του συμπλέγματος Β) λειτουργούν ως πρόδρομες ουσίες, οι οποίες βοηθούν τα ένζυμα του οργανισμού στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών και στη μεταφορά ενέργειας.  

‘’Τα άτομα, που παίρνουν συστηματικά βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα διατροφής, πρέπει να γνωρίζουν ότι πιθανόν να λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες από όσες μπορεί να ανεχθεί ο οργανισμός τους’’.

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμινών;

Έλλειψη μίας ή περισσοτέρων βιταμινών, επιβραδύνει τις ειδικές μεταβολικές εργασίες και μπορεί να αλλάξει τη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού, προκαλώντας ποικίλες παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών και τα συμπτώματα αβιταμίνωσης ή υποβιταμίνωσης, είναι προβλήματα που δεν συναντιούνται ιδιαίτερα συχνά στις δυτικές χώρες.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επιστημονικοί φορείς σε όλο τον κόσμο αναθεωρούν τα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, την φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού (π.χ. εγκυμοσύνη) και την ύπαρξη ασθένειας. Όταν η πρόσληψη βιταμινών βρίσκεται κοντά στα συνιστώμενα επίπεδα, είναι σχεδόν απίθανο να προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Αντίθετα, υψηλότερη πρόσληψη κάποιων βιταμινών, ιδιαίτερα όταν είναι καθημερινή, είναι πιθανό να αποβεί τοξική.

•    Συμπληρώματα διατροφής

Καθώς ο τρόπος ζωής γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος και ο…