Οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς πάντως δεν αρκούν για την επανεκκίνηση του διαλόγου

Μία χαραμάδα ευκαιρίας προκειμένου να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας επιδιώκει να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο. Με τη ρητορική της Τουρκίας να μην επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, η Ελλάδα δείχνει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις αναζητώντας το διάλογο που θα αποκλιμακώσει την ένταση, ή έστω θα επιτρέψει να πέσουν οι τόνοι.

Το τετ α τετ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ κράτησε περισσότερο από όσο αρχικά υπολογιζόταν και τελικά εξελίχθηκε σε μία συνάντηση 40 λεπτών. Ο Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε πολλές φορές στο διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μίλησε ακόμα και για τη συμπεριφορά που αρμόζει μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Ρίσκο ή θωράκιση η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια

Το πολεμικό κλίμα δεν ωφελεί

Η Ελλάδα επιχειρεί – όπως φαίνεται – να καταστήσει σαφές με όλους τους τρόπους ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ωφελεί κανένα. Ωστόσο αυτή η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Ενώ υπήρξε και συμφωνία – το ερώτημα είναι κατά πόσο θα τηρηθεί – το κανάλι επικοινωνίας που επιχειρήθηκε να ανοίξει ξανά την Πέμπτη να μείνει ανοιχτό με στόχο την αποκατάσταση του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Με το ερώτημα αν ο διάλογος θα μπορούσε να επανέλθει με πρώτο βήμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να παραμένει.

Στην Αθήνα είναι γενική εκτίμηση ότι η εμπρηστική ρητορική και το πέπλο της «τρομοκρατίας» εν αναμονή ενός «θερμού επεισοδίου» δεν εξυπηρετεί, ακόμα και με όρους προεκλογικής αναμέτρησης. Και αυτό ήταν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες καθώς είναι σαφές ότι η προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να αποτελέσει κακό σύμβουλο για κάποιους και στην Ελλάδα.

Χαμηλοί τόνοι

Ακόμα και αν στην Αθήνα ζητούν χαμηλούς τόνους και ένα «βήμα πίσω» από την εμπρηστική ρητορική καθιστούν σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι…