Σε μία κίνηση – έκπληξη για τις αγορές ενέργειας προχώρησε ο ΟΠΕΚ+

Σε μία αναπάντεχη κίνηση για τις αγορές ενέργειας προχώρησε ο ΟΠΕΚ+, αποφασίζοντας μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον επόμενο μήνα, κίνηση με την οποία η Ρωσία δεν συμφωνούσε.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι χωρών του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι το πετρελαϊκό καρτέλ θα μειώσει τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως από τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις αγορές μετά την πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Τέλος το πετρέλαιο στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στην τιμή

Αν και η μείωση είναι πολύ μικρή, ο στόχος είναι να σταλεί ένα σήμα ότι ο ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί τις τιμές, δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg.

Οι ενεργειακοί αναλυτές στην πλειοψηφία τους προέβλεπαν πως κατά τη συνεδρίαση θα διατηρηθεί η παρούσα πολιτική, ωστόσο αποφασίστηκε η επαναφορά της παραγωγής στα επίπεδα του Αυγούστου.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα, μια ώθηση που ερμηνεύτηκε ευρέως ως απόρριψη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, και τις εκκλήσεις του για αύξηση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση της Δευτέρας να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής του Αυγούστου οφείλεται στο ότι η ανοδική προσαρμογή «προοριζόταν μόνο για τον Σεπτέμβριο».

Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.

Στα ύψη οι τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν απότομα υψηλότερα ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+ και πιο συγκεκριμένα τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κέρδισαν 3,8% στα 96,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate κέρδισαν 3,5% στα 89,90 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 25% από τις αρχές Ιουνίου, αφού άγγιξαν τα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου. Η πτώση έχει τροφοδοτηθεί από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι περιορισμοί που σχετίζονται με την Covid-19 σε μέρη της Κίνας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Η…