Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, ξεκίνησε την ποινική διαδικασία σε σχέση με τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα που έπληξαν το Κίεβο και πόλεις σε όλη την Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα.

Μιλώντας  σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, Καρίμ Χαν, ο εισαγγελέας Ατρίι Κόστιν χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν την Δευτέρα ως «μία κλασική τρομοκρατική ενέργεια» της Ρωσίας.

  • Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στη Ρωσία: Αποθήκη πυρομαχικών βομβαρδίστηκε και εξερράγη στο Μπέλγκοροντ

17 νεκροί και 93 τραυματίες

Είπε ότι περισσότερα από 112 ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, στη μεγαλύτερη επίθεση της Μόσχας από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι και να τραυματισθούν 93.

«Ο στόχος των σκόπιμων επιθέσεων της Ρωσίας είναι να προκαλέσει θανάτους αμάχων και να καταστρέψει τις αστικές υποδομές, (και) με την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή» δήλωσε ο Κόστιν. «Σε συνδυασμό με τις τακτικές εκφοβισμού των αμάχων, πρόκειται για μια κλασική τρομοκρατική ενέργεια που απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», είπε.

Κάθε θάνατος και τραυματισμός ή, καταστροφή κτιρίου θα καταγράφονται και θα κινείται ποινική διαδικασία, είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Αρνείται η Μόσχα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι πραγματοποιεί σκόπιμα επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται επίσης ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Στην πρόσφατα απελευθερωθείσα περιοχή του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, οι εισαγγελείς έχουν βρει τουλάχιστον 11 χώρους ταφής, συμπεριλαμβανομένου ενός ομαδικού τάφου κοντά στην πόλη Ιζιούμ, και έχουν εκταφεί 457 πτώματα σε όλους τους χώρους, δήλωσε ο Κόστιν.

Επιπλέον δύο μαζικοί τάφοι βρέθηκαν στην περιοχή του Λιμάν στους οποίους έχουν ταφεί περίπου 154…