Ο Ρώσος ηγέτης πήρε αποστάσεις από την απόφαση, αλλά το Κρεμλίνο δείχνει πρόθυμο να μάθει από τα λάθη του στην Ουκρανία.

Όπως συμβαίνει συχνά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήταν παρών για να μεταφέρει τα άσχημα νέα. Την ημέρα που η Ρωσία ανακοίνωσε την υποχώρηση των στρατευμάτων της από την Χερσώνα της Ουκρανίας, ο Ρώσος ηγέτης περιόδευε σε νευρολογικό νοσοκομείο της Μόσχας, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη μνημειώδη απόφαση.

Αντ’ αυτού ήταν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο διοικητής στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, που εξήγησαν σε μια τηλεοπτική ανταλλαγή απόψεων ότι η διατήρηση της Χερσώνας δεν ήταν πλέον βιώσιμη, γράφει ο βρετανικός Guardian.

Διαβάστε επίσης: «Μαύρη σελίδα στην ιστορία του ρωσικού στρατού» – Τα παίρνει και φεύγει ο Πούτιν από τη Χερσώνα

Η εκκωφαντική σιωπή του Πούτιν

Η σιωπή του Πούτιν φάνηκε ακόμη πιο εκκωφαντική την Πέμπτη, σχολιάζει η εφημερίδα, καθώς το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στην καθημερινή του ενημέρωση ότι «σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο» άρχισε να υποχωρεί από τη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που κατέλαβε η Μόσχα από την έναρξη του πολέμου.

«Ο Πούτιν δεν θέλει να μεταφέρει τα άσχημα νέα και να αναλάβει την ευθύνη για αυτή την υποχώρηση», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, για να αποφύγει αντίποινα.

«Δεν θέλει να συνδεθεί με την αποτυχία. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του εδώ και χρόνια», προσέθεσε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας μια προηγούμενη στρατιωτική υποχώρηση από τη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο, την οποία ο Πούτιν αγνόησε ομοίως, περνώντας την ημέρα του στα εγκαίνια μιας γιγαντιαίας ρόδας λούνα παρκ.

Ξέρει πότε να υποχωρεί

Ειδικοί που παρακολουθούν στενά τον Πούτιν είπαν ότι η απόφασή του να εγκαταλείψει τη Χερσώνα ήταν επίσης μια υπενθύμιση της ετοιμότητάς του να κάνει τακτικές παραχωρήσεις όταν στριμώχνεται.

«Είναι λάθος να λέμε ότι ο Πούτιν δεν υποχωρεί ποτέ ή δεν κάνει πίσω. Αυτό απλώς δείχνει και πάλι ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι πραγματιστής», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, πολιτική αναλύτρια στην εταιρεία αναλύσεων R Politik. «Η απόφαση αυτή ήταν σαφώς πολύ συναισθηματική γι’ αυτόν, αλλά την πήρε. Μπορεί…