Εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσαν την Κυριακή ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ έλαβε και επίσημα την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία, σύμφωνα με το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέβαλε αίτημα «ταχείας ένταξης» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στις 30 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για μερική επιστράτευση 300 χιλιάδων στρατιωτών και, κυρίως, για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών σε τέσσερις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση: Το 83% των Ουκρανών επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσαν την Κυριακή ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, όπως μεταδίδει το Euractiv.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν ότι «υποστηρίζουν σταθερά» την απόφαση του ΝΑΤΟ, που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Τότε, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν τελικά μέλη, χωρίς να ορίσουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.

Η διαδικασία καθυστέρησε με την πάροδο των ετών και, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, φαινόταν όλο και πιο απίθανο να γίνει πραγματικότητα η υποψηφιότητα της χώρας.

Η δήλωση υποστήριξης των εννέα μελών του ΝΑΤΟ ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προσαρτά τέσσερις ουκρανικές περιοχές, μια κίνηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη αρπαγή γης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση, εξάλλου, η Ουκρανία δήλωσε ότι υπέβαλε επίσημα αίτηση για «ταχεία ένταξη» στο ΝΑΤΟ, με την ελπίδα να επιταχύνει την προσπάθειά της να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Ο επιφυλακτικός Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε…