Η επιχείρηση ανακατάληψης καθιστά εμφανή τα προβλήματα της ρωσικής πολεμικής μηχανής, από την έλλειψη τροφίμων και τα προβλήματα συντήρησης μέχρι το χαμηλό ηθικό.

Χρειάστηκαν μόνο πέντε ημέρες, από την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας μέχρι την Κυριακή, για να χάσει η Ρωσία 388 σημαντικά όπλα – από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τανκς και φορτηγά, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου πληροφοριών Oryx, καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακαταλαμβάνουν εδάφη σε μια επίθεση που έχει καταπλήξει τη Ρωσία με την ταχύτητα και το εύρος της.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους είχαν ανακτηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, γράφει το CNN. «Από την Τετάρτη, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει έδαφος τουλάχιστον διπλάσιο από το ευρύτερο Λονδίνου» ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν φέρεται να αρνήθηκε συμφωνία που θα απέτρεπε τον πόλεμο

Ουκρανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα στρατεύματα του Πούτιν φεύγουν ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα με ό,τι μέσο μπορούν να βρουν, ακόμη με αυτοκίνητα που παίρνουν από τον άμαχο πληθυσμό στις πρώην ρωσοκρατούμενες περιοχές. Πίσω τους αφήνουν κομμάτια της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.

Κατεστραμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο στο Χάρκοβο – Συντρίμμια της ρωσικής πολεμικής μηχανής (Reuters)

Συσσωρευμένα κενά

Οι ρωσικές απώλειες ήρθαν να προστεθούν σε ένα πλήθος άλλων προβλημάτων, καθώς οι Ρώσοι συγκρούονται μετωπικά με έναν ουκρανικό στρατό που ήταν υπομονετικός, μεθοδικός και ενισχυμένος με δισεκατομμύρια δολάρια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, στον οποίον η Ρωσία δεν μπορεί να αντισταθεί. Και χωρίς μια δραστική και δυνητικά αντισυμβατική παρέμβαση από τον Πούτιν, οι ουκρανικές νίκες είναι πιθανό να επιταχυνθούν, λένε αναλυτές.

Πολλά από τα προβλήματα της Ρωσίας – ανεπαρκής και άκαμπτη ηγεσία, χαμηλό ηθικό των στρατευμάτων, ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη και υλικά με προβλήματα συντήρησης – ήταν εμφανή από τα αρχικά στάδια του πολέμου.

Η προβληματική εικόνα του ρωσικού στρατού –συμπεριλαμβανομένων των τανκς που ήταν εύκολη λεία για τα ουκρανικά στρατεύματα εδάφους και των φορτηγών που δεν είχαν τα κατάλληλα…