Διόλου τυχαία δεν ήταν η συγκεκριμένη δήλωση της φον ντερ Λάιεν, μετά την εκλογή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, αφού η νέα πρωθυπουργός, στο παρελθόν, έχει απειλήσει ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία, που υπέγραψαν μετά το Brexit, οι δύο πλευρές για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα τηρηθούν στο ακέραιο οι συμφωνίες» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, μετά την εκλογή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίροι. Αντιμετωπίζουμε μαζί πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ελπίζω σε μια εποικοδομητική σχέση, με την πλήρη τήρηση των συμφωνιών μας», έγραψε στο η φον ντερ Λάιεν, συγχαίροντας την Λιζ Τρας για την εκλογή της.

Διαβάστε επίσης: Μπόρις Τζόνσον: Η Λιζ Τρας έχει το σωστό σχέδιο για τη χώρα

Να σημειωθεί ότι η Λιζ Τρας έχει απειλήσει πως δεν θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψαν μετά το Brexit οι δύο πλευρές για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Έρχεται εμπορικός πόλεμος Βρετανίας – ΕΕ;

Αν και είχε ταχθεί κατά του Brexit το 2016, η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, στη συνέχεια, στήριξε φανατικά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ, υιοθετώντας συχνά έναν πολύ δηκτικό τόνο απέναντι στις Βρυξέλλες.

Εκείνη ήταν που προώθησε τον νόμο με τον οποίο το Λονδίνο σκοπεύει να μην τηρήσει το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου της Βρετανίας με τους Ευρωπαίους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου επτά διαδικασίες επί παραβάσει και μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη τήρηση όσων προβλέπονται από αυτό το πρωτόκολλο, στόχος του οποίου είναι να προστατευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η επιστροφή στα «σκληρά» χερσαία σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ