Η πρόεδρος της Κομισιόν εκφώνησε την ετήσια ομιλία της για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με προσκεκλημένη την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας και με επίκεντρο την κρίση που προκαλεί ο πόλεμος και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της

Ντυμένη στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, όπως και άλλα μέλη της Επιτροπής και με επίσημη προσκεκλημένη την Πρώτη Κυρία της χώρας, Ολένα Ζελένσκα, η οποία παρακολούθησε τη διαδικασία καθήμενη στα δεξιά της προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε την ολομέλεια την καθιερωμένη ετήσια ομιλία της για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι η πρώτη φορά που αυτή η συνεδρίαση γίνεται ενώ ένας πόλεμος μαίνεται στο έδαφος της Ευρώπης», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, ζητώντας από όλους να αποδείξουν ότι η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει ενωμένη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

  • Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Οι εταιρείες ενέργειας έχουν έσοδα που δεν είχαν καν ονειρευτεί

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει», τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός δεν περιορίζεται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της ενέργειας, των επιχειρήσεων και της οικονομίας της Ευρώπης. «Πρόκειται για μια σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό», υπογράμμισε.

Όπως είπε η φον ντερ Λάιεν, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί – «οι πιο σκληρές στην ιστορία» – έχουν «γονατίσει» την οικονομία της Ρωσίας και την έχουν οδηγήσει στην εντατική. Υποσχέθηκε δε ότι θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί – όπως και η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία.

  • Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Σύγκριση του κόστους σε φυσικό αέρι, πετρέλαιο και ρεύμα σε σχέση με πέρυσι – Δείτε παραδείγματα

Τα μέτρα για την ενέργεια

Ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, με δεδομένο ότι υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στους «27» για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, η πρόεδρος της Κομισιόν στάθηκε σε άλλα μέτρα του «πακέτου»: Τον περιορισμό της κατανάλωσης, την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών και την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να επιταχυνθεί η «πράσινη μετάβαση»…