Μετά το φυσικό άεριο, η Ρωσία προχωρά σε «εκβιασμούς» μέσω του πετρελαίου.

Την εύθραυστη κατάσταση γύρω από την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης υπογράμμισε ένα ακόμα συμβάν που είχε πρωταγωνίστρια τη Ρωσία και παρ’ ολίγον «θύματα» τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται το βασικό της «όπλο», που είναι το φυσικό αέριο, ως απάντηση στις κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο φαίνεται πως η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα, οι αρμόδιες αρχές της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας επιβεβαίωσαν ότι η ροή στον αγωγό που της προμηθεύει με ρωσικό πετρέλαιο σταμάτησε.

Η… ουκρανική αιτία

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η εξάρτηση των τριών κρατών από το ρωσικό πετρέλαιο είναι ολοκληρωτική, ειδικά για τη λειτουργία των βιομηχανιών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από την ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους Ρώσους, η ευθύνη για το black out στον αγωγό ήταν ουκρανική.

Οι τρεις χώρες, προμηθεύονται το ρωσικό πετρέλαιο μέσω ενός αγωγού που κατασκευάστηκε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ο οποίος μεταφέρει το πετρέλαιο από τα Ουράλια στην κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, ονομάζεται «Druzhba», που σημαίνει «Φιλία» στα ρωσικά.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, η ουκρανική εταιρεία UkrTransNafta δεν δέχθηκε να εισπράξει το τέλος διαμετακόμισης του πετρελαίου από τη ρωσική δημόσια επιχείρηση Transneft, προκειμένου το πετρέλαιο να συνεχίσει την πορεία του προς την κεντρική Ευρώπη.

Η λύση και οι εναλλακτικές

Ένα βήμα πριν το black out στις βιομηχανίες των τριών χωρών, η ουγγρική πλευρά –μέσω της εταιρείας MOL που διαχειρίζεται τον αγωγό- προχώρησε στην καταβολή των συγκεκριμένων τελών προς την Ουκρανία, ούτως ώστε η ροή του ρωσικού πετρελαίου να συνεχιστεί.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των τριών κρατών αναζήτησαν εναλλακτικές για την προμήθεια πετρελαίου. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να λαμβάνουν τον «μαύρο χρυσό» μέσω ενός αγωγού της Αδριατικής, ωστόσο οι ποσότητες στην περίπτωση αυτή θα ήταν μικρότερες από τα 250.000 βαρέλια ρωσικού…