«Η συχνότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται. Ο τρόπος ζωής και η γενετική μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου», τονίζει το ΚΕΦΙ.

Σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, είναι η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους γυναικολογικούς καρκίνους, που περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι από τους πιο συχνούς που επηρεάζουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτούς τους καρκίνους παραμένει ανησυχητικά χαμηλή, όπως αναφέρει o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών – ΚΕΦΙ Αθηνών.

«Σήμερα είναι η ημέρα που χρωματίζουμε την Ελλάδα μωβ, το χρώμα των γυναικολογικών καρκίνων. Είναι η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με τον γυναικολόγο τους. Να ρωτήσουν, να ενημερωθούν, να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται. Η ημέρα που θέλουμε να σπάσει η σιωπή και να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που φέρνει ένας γυναικολογικός καρκίνος«, σημειώνει το ΚΕΦΙ.

  • Διαβάστε επίσης: Καρκίνος της μήτρας: Νέο τεστ θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο διάγνωσης

Ευαισθητοποίηση για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους

Στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμια Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας, χιλιάδες ασθενείς από 25 και πλέον χώρες θα συναντηθούν με πάνω από 60 οργανισμούς υγείας, ομάδες εξειδικευμένων παρόχων υγείας και ειδικών για να υποστηρίξουν έναν στόχο: Την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πέντε γυναικολογικούς καρκίνους.

Το 2022, στο επίκεντρο είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου και το κύριο θέμα είναι η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η σωματική δραστηριότητα, ως βασικές στρατηγικές πρόληψης κατά του καρκίνου του ενδομητρίου.

«Η συχνότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται. Ο τρόπος ζωής και η γενετική μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου», τονίζει το ΚΕΦΙ.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020. Από αυτούς, περίπου το 44% ήταν καρκίνος του τραχήλου της…