Θα ακολουθήσει ο ποντίφικας το παράδειγμα του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’;

Σχεδόν μια δεκαετία έχει περάσει από τότε που ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ έγινε ο πρώτος ποντίφικας εδώ και 600 χρόνια που παραιτείται από το αξίωμα αντί να πεθάνει στον θρόνο.

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ έγινε έτσι επίτιμος πάπας, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε επίσημα το ρόλο του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Τώρα, όμως, το ενδεχόμενο να συνυπάρχουν τρεις πάπες ταυτόχρονα ανοίγει και επίσημα, μετά τη δήλωση του πάπα Φραγκίσκου ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή» για την παραίτησή του. Μια τέτοια κίνηση δεν θα έφερνε την καταστροφή, είπε στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στη Ρώμη από τον Καναδά.

Διαβάστε επίσης:  Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγχώρεση για την κακοποίηση παιδιών σε καθολικά σχολεία του Καναδά

Τα σχόλιά του ήρθαν έπειτα από μια κουραστική εξαήμερη περιοδεία κατά την οποία εθεάθη σε αναπηρικό αμαξίδιο, με «π» και με μπαστούνι, επισημαίνει o Guardian.

Επιβαρυμένη υγεία

Δεν ήταν εξάλλου και η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος έκανε λόγο για ενδεχόμενη αποχώρησή του.

Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του τον Μάρτιο του 2013, σε ηλικία 76 ετών, είχε αναφερθεί στην εποχή που δεν θα ήταν πια πάπας –είτε λόγω θανάτου είτε λόγω παραίτησης.

Η υγεία του ήταν ανέκαθεν πηγή ανησυχίας, δεδομένου ότι είχε χάσει έναν πνεύμονα από την εποχή που ήταν έφηβος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει επιδεινωθεί.

Ο πάπας έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα λόγω ισχιαλγίας και τραυματισμού στο δεξί γόνατο (Reuters)

Πάσχει από ισχιαλγία και πέρυσι υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου. Παρέμεινε έξι ώρες σε γενική αναισθησία και συνολικά 12 ημέρες στο νοσοκομείο, μια ταλαιπωρία στην οποία απέδωσε την απροθυμία του να χειρουργηθεί σε έναν προβληματικό, επώδυνο τένοντα στο δεξί γόνατο.

«Πολύ σύντομα μετά την εκλογή του, ο Φραγκίσκος είπε ότι η παραίτηση του πάπα Βενέδικτου είχε αλλάξει τον θεσμό του πάπα και στο εξής όλοι οι πάπες θα πρέπει να σκέφτονται αν θα πρέπει να αποχωρήσουν για λόγους υγείας» σχολίασε ο βιογράφος του Όστεν Άιβερεϊ.

«Οι σύγχρονοι πάπες κάνουν πολλά απαιτητικά ταξίδια. Η εξωστρεφής φύση του ρόλου τους σημαίνει ατελείωτες συναντήσεις και συγκεντρώσεις, κάτι για το οποίο…