Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανέφερε ότι η Ισπανία αυξάνει ήδη τις εισαγωγές ενέργειας από αρκετές χώρες, ενισχύει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορίζει την κατανάλωση.

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο: την οριστική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυτό τον χειμώνα, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί. Κανείς δεν γνωρίζει. Ίσως και ο ίδιος ο Πούτιν να μην έχει αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή (της ροής) του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, στη διάρκεια ομιλίας του στη Γερουσία.

Διαβάστε επίσης: Ατάκα-δηλητήριο από την Ζαχάροβα: «Πώς θα ξεκινήσει ο Nord Stream; Μέχρι και τα παιδιά γνωρίζουν την απάντηση»

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενεργειακού δελτίου

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι η Ισπανία αυξάνει ήδη τις εισαγωγές ενέργειας από αρκετές χώρες, ενισχύει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορίζει την κατανάλωση.

Αν και η χώρα της Ιβηρικής έχει σχετικά χαμηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «αυτό δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση δεν μας επηρεάζει και θα μπορούσε να επιδεινωθεί, επιβραδύνοντας την οικονομική μας ανάπτυξη ή υποχρεώνοντάς μας να υιοθετήσουμε περισσότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», τόνισε ο Σάντσεθ.

Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενεργειακού δελτίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε: «Αν και ο εφοδιασμός της χώρας μας είναι εξασφαλισμένος, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, γιατί αν ο Πούτιν κλείσει τη ‘στρόφιγγα’ προς τον βορρά, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ισπανία δεν είναι απλώς στην ΕΕ για να δέχεται βοήθεια, αλλά και για να την προσφέρει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ