Παραμένει διστακτική η Ευρώπη ως προς την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Η εξοικονόμηση ενέργειας φαίνεται να είναι η προφανής λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τον περιορισμό του πλήγματος των υψηλών λογαριασμών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ζωτική ασπίδα για την Ευρώπη σε αυτό που πολλοί αποκαλούν ενεργειακό πόλεμο με την Ρωσία, σημειώνει το EURACTIV. στην στήλη του «The Green Brief».

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα – Πόσο πληρώναμε πέρυσι και πόσο φέτος;

Η ΕΕ «σέρνει τα πόδια της»

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ «σέρνουν τα πόδια τους» στην εξοικονόμηση ενέργειας εδώ και χρόνια, υποβοηθούμενες από εθελοντικούς στόχους, που σήμαιναν ότι η Ευρώπη «οδηγείται με αυτόματο πιλότο σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια», σύμφωνα με τον Niels Fugslang, τον ευρωβουλευτή που είναι υπεύθυνος για την αναθεώρηση του νόμου περί ενεργειακής απόδοσης.

Τώρα, όμως, ο καπετάνιος ίσως είναι έτοιμος να γυρίσει στο πηδάλιο και να απομακρυνθεί από το παγόβουνο που είναι η ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, επισημαίνεται στο άρθρο του EURACTIV.

Αυτή την εβδομάδα, έγιναν δύο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά στην ιεράρχηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.

Κομισιόν και Ευρωβουλή στην ενεργειακή «μάχη»

Σήμερα (14 Σεπτεμβρίου), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει τη θέση του σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Οι νομοθέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε έναν στόχο εξοικονόμησης 14,5%, υψηλότερα από την αναθεωρημένη πρόταση της Επιτροπής για 13%, υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, και μια σημαντική αύξηση από το 9%, που είχε αρχικά προταθεί τον Ιούλιο του 2021 ως μέρος της δέσμης νόμων για το κλίμα «Fit for 55».

Αυτό από μόνο του θα ήταν πρωτοποριακό, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της Κομισιόν, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να θέσουν δύο στόχους μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Ο πρώτος θα απαιτήσει από τις χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν σε επικοινωνιακές εκστρατείες για τη μείωση της συνολικής…