Υποκλοπές: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση, προσεχώς η μάχη στη Βουλή

Η δημοσιοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, ένα νομοσχέδιο επεξεργασμένο από την Προεδρία της κυβέρνησης με τις υπογραφές Γεραπετρίτη και Τσιάρα, επέτρεψε ουσιαστικά στο Μαξίμου να κάνει μια θεσμική αντεπίθεση, μετά από εβδομάδες εσωστρέφειας – το λιγότερο αμηχανίας στη ΝΔ. Και αυτό ωστόσο τροφοδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη σκληρή φρασεολογία («όροι μαφίας», «ομερτά μέχρι τις εκλογές», «ενοχή Μητσοτάκη» κ.λπ.) ενώ χαμηλότεροι τόνοι σε επίπεδο ρητορικής, πλην επικριτικοί για συγκεκριμένα ευαίσθητα σημεία του νομοσχεδίου, έχουν υιοθετηθεί προς το παρόν από το ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς, το βάρος υπεράσπισης των κυβερνητικών θέσεων από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη παραμένει, τουλάχιστον αυτό επιθυμεί το Μαξίμου, όσο και αν από τα κεντρικά θέλουν ταυτόχρονα να ανοίξουν περπατησιά, προκειμένου να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος με πολυεπίπεδη ατζέντα, πέραν των υποκλοπών.

Απαντήσεις Μητσοτάκη μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Οσο οι 46 διατάξεις για την άρση απορρήτου και την κυβερνοασφάλεια βρίσκονται στη δημόσια διαβούλευση (μέχρι τις 22 Νοεμβρίου) και όσο συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση, στο γαλάζιο στρατόπεδο φαίνεται να παραμένει η αβεβαιότητα για τυχόν νέους κύκλους δημοσιευμάτων και σίγουρα πάντως εξελίσσονται προσπάθειες να «ζυγιστεί» η επίδραση της υπόθεσης στο προφίλ της ΝΔ.

Σύντομα άλλωστε οι αντεγκλήσεις θα μετατραπούν σε σύγκρουση κορυφής στη Βουλή, όταν το νομοσχέδιο θα βρεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση (μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου), με παρόντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να υπεραμυνθεί του νέου πλαισίου. Για «συνολικές απαντήσεις», όπως διαμηνύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στήριξη στα ΜΜΕ και στη Βουλή

Για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο να υπάρξει τόσο κοινοβουλευτική «υποστήριξη» (και από βουλευτές πέραν εκείνων που έχουν γνώση του θέματος με τη συμμετοχή τους στην εξεταστική επιτροπή, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Όλγα Κεφαλογιάννη κ.ά) όσο και ευρύτερη διάθεση να δίνονται δημόσια απαντήσεις, ειδικά στις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν η υπόθεση, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους γαλάζιους, έχει δείξει…