Η περιοδεία Ερντογάν πραγματοποιείται ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αστάθεια από τον πόλεμο της Ουκρανίας θα μπορούσε να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια

Τριήμερο ταξίδι στα Βαλκάνια ξεκινάει από την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει στο πρόγραμμα του επισκέψεις σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία και Κροατία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών Ερντογάν στις χώρες της Βαλκανικής, για τις οποίες η Τουρκία δεν έχει σταματήσει ποτέ να επιδεικνύει και να υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της, θα είναι σύμφωνα με την Hurriyet η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και βήματα προς την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Οι αργοί ρυθμοί των Βρυξελλών ανοίγουν την πόρτα των Βαλκανίων στην Αγκυρα

Πρώτος σταθμός του Ερντογάν θα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται  να συναντηθεί με τρία μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου στη χώρα. Θα διαβεβαιώσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει κάθε δυνατή στη συνέχιση της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Στην ατζέντα τα οικονομικά

Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση εξακολουθεί να μαστίζει την Τουρκία, το ζήτημα των οικονομικών δεσμών, αναμένεται να είναι επίσης ψηλά ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες.

Ο Ερντογάν στο ταξίδι του θα συνοδεύεται από μία μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών προκειμένου να είναι παρόντες στις συνομιλίες περί των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την αύξηση των αμοιβαίων επενδύσεων και του όγκου των εμπορικών σχέσεων.

Η φιλοκυβερνητική Hurriyet υπενθυμίζει ότι η περιοδεία Ερντογάν πραγματοποιείται ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αστάθεια από τον πόλεμο της Ουκρανίας θα μπορούσε να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Βοσνία απέχει εκατοντάδες μίλια από τις μάχες στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει ένα αυτονομιστικό κίνημα που ενισχύεται.

Προσπάθεια διαμεσολάβησης στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής και ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μια νέα σύγκρουση.

Περιοδεία στα Βαλκάνια είχε πραγματοποιήσει τον Ιούνιο και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ…