Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Την ώρα που η επιθετική ρητορική της Άγκυρας προκαλεί δυσφορία σε πολλές χώρες της συμμαχίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy, Ravi Agrawal, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αντίδραση του ΝΑΤΟ, την Κίνα αλλά και τη στάση της Τουρκίας.

Αρχικά, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο για την πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία και πως η επιτυχία του οφείλεται στην ενότητα των μελών του και στην ικανότητα του Οργανισμού να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.

Διαβάστε επίσης: Ισορροπία τρόμου για Τουρκία ανάμεσα σε δυτικές κυρώσεις και οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία

Iσες αποστάσεις

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τη στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και για τις επιστολές που έχει αποστείλει η Ελλάδα στη Συμμαχία, με τον δημοσιογράφο να αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σχετικά με την Τουρκία, λάβατε επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική για την ενότητα της Συμμαχίας. Τίθεται επίσης, το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό ”παιδί” που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;»

Σε αυτό το σημείο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, όπως πολλαπλώς έχει κάνει στο παρελθόν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για…