Ικανοποίηση σε Κύπρο και Ελλάδα, αμηχανία και έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, προκαλεί η ιστορική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσει σε πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987.

Ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσινγκτον, η ενοχλητική συμπεριφορά του Ερντογάν, που πολλοί στις ΗΠΑ τον αντιμετωπίζουν ως στήριγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και η πολιτική της Άγκυρας έναντι της Φινλανδίας και της Σουηδίας, φαίνεται ότι οδήγησαν τις ΗΠΑ σε αυτή την ιστορική απόφαση. Παράλληλα, η διαρκώς επιθετικότερη τουρκική συμπεριφορά και ο παροξυσμός για τα ελληνικά νησιά δεν έχουν περάσει απαρατήρητα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Αυτό που μένει να δούμε είναι την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, δηλαδή εάν θα υπάρχουν νέες σπασμωδικές και επιθετικές συμπεριφορές, οι οποίες όμως οδηγούν την Τουρκία σε φαύλο κύκλο και νέα αδιέξοδα, καθώς στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε ανταλλακτικά για τα F-16. 

«Στη γείτονα βλέπουν την Ουάσιγκτον να δίνει υπερσύγχρονα F-35 στην Ελλάδα και να αναβαθμίζει τα F-16 σε Viper, και τώρα η Λευκωσία θα μπορεί να αγοράζει ό,τι όπλο θέλει» είχε αναφέρει χαρακτηριστικα΄ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

Η Άγκυρα εξέδωσε το Σάββατο οργισμένη ανακοίνωση, καταδικάζοντας την απόφαση του Λευκού Οίκου, και ζητώντας να αναθεωρηθεί.

«Για μία ατυχή και κοντόφθαλμη απόφαση που πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

«Με αυτήν την παροχή… θα ενισχύσουν τους Ελληνοκυπρίους» ανέφερε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Με αναρτήσεις στο , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών χαιρετίζουν την απόφαση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

 «Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και επισημαίνει: «Πρόκειται για μια απόφαση – ορόσημο, η…