Το σχέδιο για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ακόμα κι αν εφαρμοστεί δεν είναι δεδομένο ότι θα καταφέρει να εξαντλήσει οικονομικά τη Ρωσία

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν την Παρασκευή να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ιδέα είναι να επιτραπεί στο ρωσικό πετρέλαιο να συνεχίσει να ρέει, διατηρώντας τις παγκόσμιες αγορές εφοδιασμένες, αλλά να μειωθούν τα έσοδα που κερδίζει το Κρεμλίνο από τις πωλήσεις πετρελαίου, αποδυναμώνοντας έτσι την οικονομία και την πολεμική του προσπάθεια.

  • Διαβάστε επίσης: Ο υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επεκτείνεται σε νέα εδάφη, καθώς η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών και τις δυσκολίες που έχει στην εφαρμογή του ένα τέτοιο σχέδιο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

Έχει εφαρμοστεί ξανά κάτι παρόμοιο;

Ένας κάπως παρόμοιος μηχανισμός καθιερώθηκε ως μέρος του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» από τα Ηνωμένα Έθνη το 1995 για να επιτρέψει στο Ιράκ να πουλήσει πετρέλαιο με αντάλλαγμα τρόφιμα και φάρμακα. Ωστόσο, τότε δεν χρησιμοποιήθηκε ανώτατο όριο τιμών.

  • Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Η δυσκολία της ΕΕ να μεταρρυθμίσει μια αγορά που η ίδια δημιούργησε

Το πρόγραμμα που εισήχθη από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε ως – διακηρυγμένο τουλάχιστον – στόχο να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των απλών Ιρακινών και παράλληλα να εμποδίσει την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Οι αγοραστές πετρελαίου κατέβαλαν τα χρήματα σε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό που διαχειριζόταν η τράπεζα BNP Paribas. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις στο Κουβέιτ και οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ, ενώ η Βαγδάτη είχε τη δυνατότητα να αγοράσει ρυθμιζόμενα είδη με τυχόν εναπομείναντα κεφάλαια. Ωστόσο το πρόγραμμα διαβρώθηκε από εκτεταμένη διαφθορά και κατάχρηση.

Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη αντιτάχθηκαν ενωμένα στην κυβέρνηση του Χουσεΐν, το σώμα σήμερα είναι διχασμένο σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική…