Οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων ζήτησαν τροπολογία που θα διευκόλυνε τους πλειστηριασμούς από τους λεγόμενους servicers, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Στην Ολομέλεια του Άρειου Πάγου το μπαλάκι

Τα αποτελέσματα εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα κόκκινα δάνεια συζητήθηκαν εκτενώς σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής και ο υπουργος Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία προκειμένου να καλυφθεί το κενό της νομοθεσίας ώστε να νομιμοποιηθούν οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (services) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμούς.

Ζητήθηκε αλλά δεν έγινε αποδεκτή

Το θέμα αυτό έχει προκύψει καθώς υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με το αν μπορούν ή όχι οι servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Επί του θέματος υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο. Με βάση την πρώτη απαγορεύεται οι εταιρείες διαχείρισης να παρίστανται στα δικαστήρια ως εκπρόσωποι funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών με έδρα το εξωτερικό. Οι άλλες δύο, μεταξύ των οποίων και απόφαση που εξεδόθη πριν μόλις μία εβδομάδα, λένε το ακριβώς αντίθετο.

  • Διαβάστε επίσης Πλειστηριασμοί: Τι πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης για να μη χάσει το σπίτι του

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που έθιγαν το ζήτημα και τόνιζαν ότι «η κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς» σημείωσε ότι «πράγματι προτάθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων (σ.σ. πιστωτών) η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι ζητήθηκε από τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων τροπολογία που θα διευκόλυνε τους πλειστηριασμούς από τους λεγόμενους servicers, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Ωστόσο όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν επιτρέπει την ανάληψη νομοθετικής επίλυσης του προβλήματος όπως ζητούν οι servicers, τα funds που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια και έτσι το θέμα παραπέμπεται ουσιαστικά σε απόφαση της Ολομέλειας του…