Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία, αυτή τη φορά από τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο Tayfun έχει προκαλέσει φόβο στην Ελλάδα.

«Το σχέδιο Tayfun αφορά το πυραυλικό σύστημα που έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων. Εδώ μιλάμε για έναν βαλλιστικό πύραυλο. Είναι ένας πύραυλος που κατασκευαστηκε με την ερευνα και τεχνολογία της εταιρείας μας Roketsan. και η παραγωγή του έγινε με δική μας τεχνολογία. Η εμβέλεια του ίσως να προκάλεσε φόβο στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να πω πως εμείς ήδη πριν απο τον πύραυλο αυτό είχαμε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή των πυραύλων εμβέλειας τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων. 

Ήδη είχαμε ξεκινήσει την παραγωγή των βλημάτων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία μποορύν να χρησιμοποιηθούν απο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας και είναι σημαντικός παράγοντας πολλαπλασιαστή ισχύρος. Ως αποτέλεσμα ο πύραυλος Tayfun δεν είναι κάποιο τρομερό σχέδιο, δεδομένου των τεχνολογικών δυνατοτήτων μας όπως και των ικανοτήτων της Roketsan. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο εξελιγμενα πράγματα και προγράμματα και ηδη αυτά προχωρούν».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet σχολιάζει την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα στη Θάσο, σημειώνοντας ότι συμμετείχει στις τελετές απελευθέρωσης του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Οι HΠΑ έδειξαν ξεκάθαρα την υποστήριξη τους στην Ελλάδα, η οποία παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζότζ Τσούνης στην παρέλαση χειροκρότησε τους Έλληνες στρατιώτες στο νησί που η Ελλάδα παράνομα στρατιωτικοποιεί».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Μετανάστευσης στην επαρχία Gölbaşı δήλωσε:  

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Μέσω της Frontex, δίνει στην Ελλάδα τη δύναμη να αποτρέψει τη μετανάστευση με βία και θάνατο, να προστατεύσει δηλαδή έτσι τα σύνορά της, την ίδια τη χώρα.

Στις χώρες από τις οποίες περνούν οι δρόμοι της μετανάστευσης, δηλαδή στην Τουρκία, με τις πολιτικές που παράγει (σ.σ. η Ευρώπη) και τις πολιτικές που εφαρμόζει, με τη βοήθεια και των στρατηγικών συμμάχων της εντός της…