11+1 ερωτήσεις.

Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού αποτελεί μία εμβληματική μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, καθώς για πρώτη φορά ο Προσωπικός Γιατρός του κάθε πολίτη θα έχει κομβικό ρόλο τόσο για την παρακολούθησή του και την πρόληψη της υγείας του όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ.

Με το σύστημα του προσωπικού γιατρού να αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2023, οι πολίτες σε όλη τη χώρα καλούνται να εγγραφούν στο σύστημα και να επιλέξουν τον γιατρό που θα γίνει ο… προσωπικός τους.

Εκτός όμως από τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν, ένας τέτοιος θεσμός είναι πρωτόγνωρος για τους πολίτες και όπως είναι φυσικό υπάρχουν ερωτήματα, απορίες και παρανοήσεις.

  • Διαβάστε επίσης: Προσωπικός γιατρός: Αντίθετοι στις ποινές σε βάρος των πολιτών οι γιατροί

Το in συγκέντρωσε ερωτήσεις που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και που αρκετοί συμπολίτες μας είτε δεν έχουν καταλάβει είτε δεν έχουν βρει απάντηση και τα παραθέσαμε σε έναν Προσωπικό Γιατρό.

Συγκεκριμένα, ο γενικός οικογενειακός γιατρός, Ευάγγελος Φραγκούλης, έχει μπει στο σύστημα και σε λίγους μήνες θα αποτελεί τον Προσωπικό Γιατρό όσων πολιτών τον επέλεξαν.

Ο ίδιος λοιπόν απαντά στις ερωτήσεις μας και ξεκαθαρίζει τις όποιες απορίες μας σχετικά με τη διαδικασία αλλά και το τι αναμένεται να γίνει όταν ο θεσμός τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι πρώτοι πολίτες του «χτυπήσουν» την πόρτα.

Ερωτοαπαντήσεις:

-Ποιοι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό;

Όλοι οι πολίτες από την ηλικία των 16 ετών και άνω, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ανασφάλιστοι.

-Όποιος ήταν οικογενειακός γιατρός μας μπορεί να γίνει… προσωπικός;

Όσοι ασθενείς ήταν εγγεγραμμένοι σε Oικογενειακό Γιατρό και ο γιατρός τους συνεχίζει και ως Προσωπικός Γιατρός δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Παραμένουν στη λίστα ασθενών του γιατρού τους.

Για να μην υπάρχει σύγχυση καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πως η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι ιατρική ειδικότητα, η εκπαίδευση στην οποία σε προετοιμάζει να αναλάβεις τον κομβικό ρόλο του Οικογενειακού Γιατρού στο σύστημα υγείας, ρόλου που μετονομάστηκε τώρα σε  Προσωπικός Γιατρός για συμβολικούς θεωρώ λόγους, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση στην ΠΦΥ.

-Μπορούν να εγγραφούν και παιδιά ή…