Οσοι έχουν ενταχθεί στον θεσμό θα έχουν τη δυνατότητα να ελεγχθούν για διαβήτη και για καρδιαγγειακά νοσήματα

Σε ένα πακέτο δωρεάν προληπτικών εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν άμεσα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες που έχουν ήδη «κλειδώσει» τον προσωπικό γιατρό τους. Ετσι, στο μικροσκόπιο μπαίνουν χρόνια νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης, ώστε παράλληλα με τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να ξεκινήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα screening στον γενικό πληθυσμό.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τον προσωπικό γιατρό τους να τους συνταγογραφήσει μια σειρά από κρίσιμες εξετάσεις που θα είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι εξής: τεστ τροπονίνης χοληστερίνης και εξέταση της ορμόνης NT-proBNP (αιματολογική εξέταση που υποδεικνύει την καταπόνηση ή αλλιώς το στρες της καρδιάς), ενώ παράλληλα θα διερευνάται η αρτηριακή πίεση και τυχόν διαβήτης.

Διαβάστε επίσης: Προσωπικός γιατρός εξηγεί στο in όσα δεν έχουμε καταλάβει από τη διαδικασία

Ετσι, με το παραπεμπτικό που θα φέρει την υπογραφή του προσωπικού γιατρού οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν το συγκεκριμένο πακέτο δωρεάν σε ιδιωτικές δομές, χωρίς καθυστερήσεις.

Οπως, άλλωστε, έχει επισημάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στόχος της δρομολογούμενης αλλαγής είναι να ανατραπεί η κουλτούρα, εστιάζοντας στην πρόληψη από νεαρή ηλικία, ώστε το σύστημα Υγείας να πάψει να είναι νοσοκομειοκεντρικό, υιοθετώντας πρακτικές που θα διατηρούν τους πολίτες υγιείς.

Tο πρώτο ραντεβού

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρώτο ραντεβού θα έχει διπλάσια διάρκεια – δηλαδή 30 λεπτά – ώστε γιατρός και ασθενής να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να συμπληρωθεί ο ατομικός φάκελος υγείας. Εκτοτε, όμως, ο χρόνος που ορίζεται ανά επίσκεψη είναι 15 λεπτά, που όμως, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς (όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής), είναι ανεπαρκής.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος θεσμός που φιλοδοξεί να αλλάξει το άναρχο τοπίο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να στήσει ανάχωμα στα νοσοκομεία, ώστε σε αυτά να…