Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου και πρόκειται να έχει αλλαγές σε βασικά μεγέθη, εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας.

Παρά τις απροσδόκητες θετικές επιδόσεις, δεν φαίνεται να γράφει «6%» η ανάπτυξη για το 2022. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά τον μήνα Οκτώβριο – αν αφαιρεθεί η διαφορά με τον τουρισμό – είναι ανάλογη του Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας έτσι μεγαλύτερο, από τις εκτιμήσεις, ΑΕΠ για εφέτος.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε φετινό ρυθμό ανάπτυξης 5,3%, το οποίο, ναι μεν θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, αλλά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από το 6%. Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου και πρόκειται να έχει αλλαγές σε βασικά μεγέθη, εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Κατ’ αρχάς, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 10% φέτος, από αρχική πρόβλεψη 8,8%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 4% – 5%. Ως προς το ΑΕΠ, οι προβλέψεις δείχνουν ρυθμούς στο 2,3%, ενώ για τον τουρισμό το 2023 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2022, κοντά στα 18-19 δισ. ευρώ.

Σε νέες, εξάλλου, προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας σε όλη την ευρωζώνη, προέβη προ ημερών η Κομισιόν. Αναθεωρεί προς τα πάνω το ΑΕΠ και βλέπει μεγέθυνση το 2022 κατά 6%, κοντά στην εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατεβάζει όμως την ταχύτητα για το 2023, σε μόλις 1%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί φέτος στο 10%, ενώ την επόμενη χρονιά δεν θα αποκλιμακωθεί εντός των αρχικών εκτιμήσεων (δηλαδή στο 3%), αλλά θα επιμείνει στο 6%.

Η στοχοπροσήλωση του υπουργείου Οικονομικών για τα ελλείμματα πάντως παραμένει, ήτοι το πρωτογενές έλλειμμα φέτος να μην ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του 1,7% του ΑΕΠ. Οπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι προς το παρόν υπάρχει υπέρβαση, όμως το τελικό αποτέλεσμα του 2022 μετρά ταμειακά για το επόμενο διάστημα έως και τον Φεβρουάριο.

Παρά τις θετικές επιδόσεις στα κρατικά ταμεία, λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή και, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, τις…