Η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ.

Σφοδρές αντιδράσεις  εντός και εκτός Λιβύης έχει προκαλέσει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η υπογραφή του «μνημονίου» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας

Η υπογραφή του χθεσινού «μνημονίου» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα φαίνεται πως προσγείωσαν… ανώμαλα τον Ερντογάν και τους τούρκους αξιωματούχους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί στην Πράγμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Εκεί, πιθανότητα θα έρθει αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις – που ήδη έχουν εκφραστεί από την ΕΕ – για την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου».

Παρελθόν ο υπουργός Πετρελαίου

Κατά τα λοιπά, θα πρέπει να σημειωθεί η «απομάκρυνση» του αρμοδίου Υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις – «παρατηρήσεις» όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε.

  • Διαβάστε επίσης: Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Επικίνδυνα «παιχνίδια» Ερντογάν με το νέο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

Αντιδράσεις

O Λίβυος Υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας της  στιγμής όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος Υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην αναφορά της Λίβυας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, όπου ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.

Βεβαίως, υπήρξε η έντονη αντίδραση του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της χθες βράδυ, τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής…