Οι χώρες της Αφρικής, όπως επισημαίνει το Foreign Affairs, δεν έχουν δείξει την στήριξη που θα περίμενε η Δύση στο Κίεβο.

Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία μπαίνει στον έβδομο μήνα του, αλλά, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Foreign Affairs, πολλές χώρες της Αφρικής δεν έχουν δείξει ακόμη την ισχυρή στήριξή τους στο Κίεβο προς απογοήτευση των Δυτικών ηγετών.

Τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, αφού 17 αφρικανικές χώρες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη Ρωσία, αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες που είχαν τοποθετηθεί στις αφρικανικές πρωτεύουσες έκαναν μια μεγάλη επίδειξη προπηλακισμού των Aφρικανών ηγετών επειδή δεν πήραν θέση κατά της εισβολής.

  • Διαβάστε επίσης: Η Αφρική μεταξύ γεωπολιτικής «σφύρας» και επισιτιστικής «άκμονος»

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ειδικότερα, ήταν ο στόχος ορισμένων εντυπωσιακά αντιδιπλωματικών tweets, με την Ριίνα Κιόνκα, τότε πρέσβειρα της ΕΕ στην Πρετόρια, να γράφει ότι «προβληματιστήκαμε επειδή (σ.σ. η Νότια Αφρική) βλέπει τον εαυτό της και θεωρείται από τον κόσμο ως μια χώρα που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς πιέσεις της Δύσης, η κατάσταση δεν άλλαξε πολύ κατά τους μήνες που ακολούθησαν. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε στην κεντρική και τη δυτική Αφρική για να συγκεντρώσει υποστήριξη για την Ουκρανία, ωστόσο το μόνο που κατάφερε ήταν να ταράξει πολλούς Αφρικανούς ηγέτες όταν τους κατηγόρησε για «υποκρισία» επειδή αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο.

Ποιες χώρες έχουν πάρει θέση

Αντίθετα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε πολλές αφρικανικές χώρες τον ίδιο μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε τους δεσμούς της Ρωσίας με την ήπειρο και παρουσίασε τη Ρωσία ως «θύμα» στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα, μόνο μια χούφτα αφρικανικές χώρες – μεταξύ αυτών η Γκάνα, η Κένυα και η Νιγηρία – έχουν λάβει σαφή θέση για τον πόλεμο, και ακόμη και αυτές επικεντρώθηκαν κυρίως στην καταδίκη της επιθετικότητας ευρύτερα και σε γενικές εκκλήσεις για διπλωματία και ειρήνη παρά σε συγκεκριμένη κριτική στη Μόσχα.

Οι λόγοι της απροθυμίας

Αν και οι ηγέτες στη Δύση προβληματίζονται από αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν σαφείς λόγοι για…