Ο ίδιος πήρε τα όπλα για την υπεράσπιση του Κιέβου. Ο πατέρας του προσχώρησε στις γραμμές των αυτονομιστών.

Όπως και εκατομμύρια άλλοι Ουκρανοί, όταν οι ρωσικοί πύραυλοι άρχισαν να σκίζουν τους ουρανούς στις 24 Φεβρουαρίου, ο Αρτούρ έπιασε το κινητό του για να στείλει μήνυμα στον πατέρα του.

Όμως, όπως εξήγησε στον Guardian, το μήνυμά του προς τον πατέρα του δεν προέκυπτε από την ανησυχία του για τη σωματική του ακεραιότητα. Κι αυτό γιατί ο πατέρας του 27χρονου Αρτούρ, ο Όλεγκ, είναι συνταγματάρχης στις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

  • Διαβάστε επίσης: Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο στέλνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία

«Είστε μαλ*κες», έγραψε στο μήνυμά του.

«Μην πάρεις όπλο. Το Κίεβο θα πέσει αμέσως», του απάντησε μετά από λίγο ο Όλεγκ.

Ο Αρτούρ δεν τον άκουσε. Λίγο αργότερα στρατολογήθηκε στα σώματα εθελοντών και συμμετείχε στην επιτυχημένη υπεράσπιση της ουκρανικής πρωτεύουσας, που ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων τον Απρίλιο.

Λίγο αργότερα, κατετάγη στον τακτικό ουκρανικό στρατό και εσχάτως συμμετείχε στην αντεπίθεση των Ουκρανών στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας.

Μηνύματα από τις αντίθετες πλευρές του μετώπου

Όλο αυτό το διάστημα, κρατά επαφές με τον πατέρα του που βρίσκεται στο κατεχόμενο από τους Ρώσους Ντονέτσκ, ανταλλάσσοντας μηνύματα που μοιράστηκε με τον Guardian. «Κυριολεκτικά είμαστε στις αντίθετες πλευρές του μετώπου. Όμως μόνο ένας από εμάς παλεύει για τον σωστό σκοπό», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα σε κλήση βίντεο από τα δυτικά της χώρας, όπου ξεκουράζεται έπειτα από μήνες λυσσαλέων μαχών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χώρισε χιλιάδες οικογένειες. Το περίπλοκο, αλλά συχνά κοινό παρελθόν των δυο χωρών, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Ουκρανοί να έχουν συγγενείς στην άλλη πλευρά των συνόρων. Λίγο μετά την εισβολή, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές ιστορίες Ρώσων που αρνούνταν να πιστέψουν τους ουκρανούς συγγενείς τους που τους έλεγαν ότι ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν βομβαρδίζει αμάχους σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τον ουκρανικό στρατό στους αυτονομιστές του Ντονέτσκ

Όμως ελάχιστες ιστορίες αναδεικνύουν τον διχασμό που προκάλεσε ο πόλεμος σε αμέτρητες οικογένειες τόσο δραματικά όσο αυτή του…