Οι πληροφορίες για προετοιμασία των καταφυγίων είναι άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εισβολή, στον ένατο μήνα της πια, στρατιωτικοποιεί ευρύτερα τη ρωσική κοινωνία

Τα αντιαεροπορικά καταφύγια σε ολόκληρη τη Ρωσία ξαναζωντανεύουν, μετά από τρεις και παραπάνω δεκαετίες παραμέλησης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καταδεικνύοντας τον πολεμικό συναγερμό που έχει σημάνει το Κρεμλίνο, όπως επισημαίνει το Βloomberg.

Κρατικοί υπάλληλοι ελέγχουν αθόρυβα τα υπόγεια και άλλες προστατευμένες εγκαταστάσεις, ενώ επισκευάζουν και καθαρίζουν χώρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τη σοβιετική εποχή, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η υποδομή πολιτικής άμυνας είναι έτοιμη σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης, σημειώνουν πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Διαβάστε επίσης: «Το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ» – Το θηριώδες αεροσκάφος πάλι στους αιθέρες

Το έργο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και δεν συνοδεύεται από απειλές ή οδηγίες χρήσης. Όμως, αφού η ξαφνική επιστράτευση 300.000 εφέδρων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο κηλιδώθηκε από γραφειοκρατικά λάθη και πισωγυρίσματα, οι αρχές δεν το ρισκάρουν ξανά, σε ό,τι αφορά άλλες προετοιμασίες που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Στρατιωτικοποιείται η ρωσική κοινωνία

Οι πληροφορίες για προετοιμασία των καταφυγίων είναι άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εισβολή, στον ένατο μήνα της πια, στρατιωτικοποιεί ευρύτερα τη ρωσική κοινωνία. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι από το επόμενο έτος θα επανέλθει η βασική στρατιωτική εκπαίδευση της σοβιετικής εποχής στα σχολεία όλης της χώρας.

Η Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει πλήξει στόχους στη Ρωσία, πέρα από ζώνες κοντά στα σύνορα, ενώ αξιωματούχοι στο Κίεβο λένε ότι στόχος τους είναι μόνο να διώξουν τα στρατεύματα του Κρεμλίνου από το έδαφός τους.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν οριοθετήσει τις προμήθειες προς την Ουκρανία σε ορισμένα όπλα μακράς εμβέλειας, προκειμένου να συγκρατήσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ οδήγησαν τον Ζελένσκι να αλλάξει τη θέση του για τον Πούτιν

Aπογραφή καταφυγίων

Στις λίγες ρωσικές περιοχές κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, όπου οι επιθέσεις έχουν ξεσπάσει πέρα από τα σύνορα, οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν δημόσια την…