Ο Guardian κάνει πέντε προβλέψεις όσον αφορά στην πορεία που θα ακολουθήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι έξι πρώτοι μήνες του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται πίσω μας  βρίσκονται ήδη πίσω μας, με τις μάχες ωστόσο να συνεχίζονται και την έκβαση να είναι αβέβαιη, όπως άλλωστε φρόντισε να επισημάνει σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο αρθρογράφος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας της εφημερίδας Guardian, Dan Sabbagh -ο οποίος βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα από την έναρξη του πολέμου- αποτυπώνει σε πέντε κομβικά σημεία τη δική του εικόνα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: Μετά από έξι μήνες πολέμου, ποιος είναι τελικά ο στόχος του Πούτιν;

Σενάριο πρώτο: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για άλλον έναν χρόνο, αλλά σε μικρότερη ένταση

Μπορεί να έχουν ήδη περάσει έξι μήνες από την 24η Φεβρουαρίου, αλλά Ρωσία και Ουκρανία είναι έτοιμες να παραδώσουν τα όπλα παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν υποστεί.

Το Κίεβο θέλει την επανάκτηση των υπό κατάληψη εδαφών της. Η Μόσχα, από τη μεριά της, θέλει να συνεχίσει να πληγώνει τους Ουκρανούς και τη Δύση. Η ρωσική πλευρά θεωρεί πως ο χειμώνας θα είναι με το μέρος της.

Δεν έχουν γίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά τις αποκαλύψεις για βαναυσότητες σε Μπούτσα και Ιρπίν. Παράλληλα, η κινητικότητα στην πρώτη γραμμή έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την πτώση του Λίσιτσανσκ στα τέλη Ιουνίου. Ουκρανία και Ρωσία παλεύουν για την υπεροχή, αλλά εμφανίζουν σημάδια εξάντλησης.

Σενάριο δεύτερο: Η Ουκρανία δεν διαθέτει τα μέσα για μια αποτελεσματική συμβατική αντεπίθεση, ενώ ο ανταρτοπόλεμος μοιάζει πιο αποτελεσματικός για μια ρωσική κατάρρευση

Η Ουκρανία θα ήθελε πολύ να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, ωστόσο ανώτερος διοικητικός παράγοντας παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε την απαιτούμενη ικανότητα να τους απωθήσουμε».

Το Κίεβο έχει μετατοπίσει τη στρατηγική του σε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τολμηρές επιδρομές ειδικών δυνάμεων σε ρωσικές βάσεις μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Σύμφωνα με το στενό προεδρικό σύμβολο, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σκοπός είναι «να δημιουργήσουμε χάος στις ρωσικές δυνάμεις». Αν και κάτι τέτοιο θα θόλωνε την…