Ο Πούτιν καταστρέφει, η Ουκρανία ανοικοδομεί

Η Ρωσία στέλνει την Ουκρανία σε μπλακάουτ με επιθέσεις σε υποδομές. Προφανώς, ο ρωσικός στρατός παίρνει συμβουλές από ειδικούς σε θέματα ενέργειας σχετικά με την επιλογή των στόχων. Αλλά οι Ουκρανοί δεν θέλουν να τα παρατήσουν σε καμία περίπτωση, σχολιάζει η Welt.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία παλεύουν σήμερα με διακοπές ρεύματος και νερού. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στρατιωτικά αποδυναμωμένος όσο ποτέ άλλοτε, θέλει να βομβαρδίσει τη χώρα οδηγώντας την σε απόλυτο μπλακάουτ αυτό το χειμώνα με στοχευμένες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές. Περισσότερο από το 40% των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας έχει ήδη καταστραφεί από τις επιθέσεις. «Το να αντέξουμε τη ρωσική ενεργειακή τρομοκρατία είναι πλέον το εθνικό μας καθήκον» δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης: Εξαφανισμένος ο Πούτιν όταν υπάρχουν κακά νέα για την Ουκρανία – Η τακτική «vozhd» που ακολουθεί

Την περασμένη Τρίτη, όλος ο κόσμος μιλούσε για τις συγκρούσεις στην Πολωνία, οι οποίες σχεδόν σίγουρα προκλήθηκαν από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο. Μέσα στον ενθουσιασμό, ο ανανεωμένος βομβαρδισμός των ουκρανικών υποδομών από τη Ρωσία σχεδόν χάθηκε. Η πλειονότητα των νοικοκυριών στο Λβιβ και το Τσερνοπίλ ήταν χωρίς ρεύμα μετά τα χτυπήματα.

Το Κίεβο προετοιμάζεται ήδη για την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος ηλεκτροδότησης και για μαζικές εκκενώσεις. Οι διακοπές λειτουργίας έχουν ήδη σημειωθεί στην πρωτεύουσα εδώ και μήνες, με τους κατοίκους να μένουν χωρίς ρεύμα για ώρες κάθε μέρα. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ιρίνα Βερεσλούκ καλεί τους πρόσφυγες συμπατριώτες της να περάσουν τον χειμώνα στην ΕΕ λόγω της ενεργειακής κατάστασης.

Ένα κράτος που στηρίζεται τόσο μαζικά στην ενεργειακή τρομοκρατία στον πόλεμο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου όπως η Ρωσία – έχει ξανασυμβεί ποτέ σε αυτή τη διάσταση; «Ως ιστορικός, δεν γνωρίζω καμία περίπτωση» λέει ο Ζένκε Νάιτζελ, καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. «Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υποσταθμοί δεν δέχθηκαν τόσο στοχευμένες επιθέσεις όπως βλέπουμε τώρα».

Επιθέσεις με…