Ακόμη και ένα στραβοπάτημα στους διεθνείς χειρισμούς θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πλανήτη στην καταστροφή – ή στη μετάβαση σε μια εποχή διαρκούς πυρηνικού πανικού

Σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό άρθρο του στους Financial Times, ο διάσημος βρετανός αναλυτής, Γκίντεον Ράχμαν, κάνει λόγο για τρία σκοτεινά σενάρια για την εξέλιξη της όλο και αυξανόμενης πυρηνικής απειλής, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

  • Διαβάστε επίσης: Αρθρο-φωτιά από πρώην αξιωματούχο του Ρίγκαν: Ο Αρμαγεδδώνας είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε

Στην ανάλυσή του, εξηγεί πόσο λεπτοί είναι οι χειρισμοί που απαιτούνται για να αποφευχθεί όχι μόνο ένα σενάριο πυρηνικού ολέθρου, αλλά και δυο ακόμη, επίσης δυστοπικά ενδεχόμενα, που θα κρατούσαν τον πλανήτη σε καθεστώς μόνιμου πυρηνικού πανικού.

Αναλυτικά η ανάλυση του Γκίντεον Ράχμαν:

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν έχει νικητές και για αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ». Αυτή η κοινή δήλωση εκδόθηκε στις αρχές του έτους από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ – τα πέντε επίσημα πυρηνικά κράτη.

Τον επόμενο μήνα, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Έκτοτε, οι παγκόσμιοι ηγέτες παλεύουν με την απειλή πως ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε όντως να συμβεί – και μάλιστα σύντομα.

Από την πρώτη στιγμή, ο Πούτιν περιέγραψε τη σύγκρουση ως υπαρξιακής σημασίας για τη Ρωσία και υπονόησε ότι θα μπορούσε να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα για να επικρατήσει.

Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν, δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας έσπευσαν στα γραφεία τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, φοβούμενοι ότι οι καταγγελίες της Μόσχας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ίδια η Ρωσία αναζητά αφορμή για να αναλάβει πυρηνική δράση.

Αν και η άμεση κρίση υποχώρησε, συνολικά η απειλή ότι η Ρωσία θα κάνει χρήση πυρηνικών εξακολουθεί να αυξάνεται. Ένα σενάριο που συζητήθηκε στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι μια ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας στη μάχη για τη Χερσώνα μπορεί να είναι αρκετή για να πείσει τον Πούτιν να κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά ουκρανικών στρατευμάτων, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Ορισμένες φορές προβάλλεται και το αντεπιχείρημα ότι ο…