Το «Breadcrumbing» είναι μια λεπτή τεχνική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας μονόπλευρης σχέσης. Δείτε πώς μπορείτε να την εντοπίσετε.

Λίγα πράγματα είναι χειρότερα από το να νιώθεις απογοητευμένος. Η μεγάλη ευκαιρία που σας έκανε να ενθουσιαστείτε εξαφανίζεται ξαφνικά, ή η νέα σχέση που νομίζατε ότι κερδίζει πραγματικά έδαφος εξαφανίζεται στον αέρα. Αν αυτά τα σενάρια σας φαίνονται οικεία, είναι πιθανό να βιώνεται ή να έχετε βιώσει «breadcrumbing».

Πέρα από τους συνειρμούς του Χάνσελ και της Γκρέτελ (λόγω της αυτολεξεί μετάφρασης του όρου ως ψίχουλα ψωμιού), με απλά λόγια, το «breadcrumbing» περιλαμβάνει την παραπλάνηση κάποιου και τη διατήρηση των ελπίδων του μέσα από μικρές και επιφανειακές πράξεις ενδιαφέροντος. Ένας ή μία breadcrumber μπορεί να σας φλερτάρει έντονα, να σας έχει «ταράξει στη φιλοφρόνηση» ή να φαίνεται ότι ασχολείται έντονα μαζί σας στην αρχή, αλλά τελικά να καταλήξει να σας απογοητεύσει με κενές υποσχέσεις και συναισθηματική εγκατάλειψη.

  • Διαβάστε επίσης: Οι έρευνες λένε ότι η δεκαετία των 40 είναι η πιο δυστυχισμένη ηλικία του σύγχρονου ανθρώπου

Και το breadcrumbing δεν περιορίζεται μόνο στις σχέσεις. Μπορεί να συμβεί στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια, στις φιλίες, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα βασικά σημάδια που το καθιστούν εύκολο να εντοπιστεί.

Γράφοντας για το Psychology Today, ο καθηγητής επικοινωνίας Preston Ni μοιράζεται τα πέντε πιο προφανή σημάδια του breadcrumbing και τι να κάνετε αν τα αντιμετωπίσετε.

  • Η σχέση είναι σαν ένα συναισθηματικό τρενάκι του λούνα παρκ

Αν κάποιος στη ζωή σας είναι μονίμως καυτός και ψυχρός με εναλλαγές, αυτό μπορεί να έχει συναισθηματικό φόρο. «Όσοι βρίσκονται στο έλεος του breadcrumbing βιώνουν συχνά ένα συναισθηματικό τρενάκι του τρόμου: απογοητευμένοι τον περισσότερο καιρό, με περιστασιακές ψεύτικες ελπίδες, μαζί με σύγχυση και αυτοαμφισβήτηση», γράφει ο Ni.

Υποστηρίζει ότι συχνά τα θύματα του breadcrumbing αρχίζουν να αμφισβητούν και να κατηγορούν τον εαυτό τους αφού βιώσουν την παραμέληση, αναρωτώμενοι τι έκαναν για να προκαλέσουν την απόσταση του άλλου ατόμου.

  • Πιάνεται τον εαυτό σας να αλλάζει συμπεριφορά όταν αναζητάτε το επόμενο «ψίχουλο»

Ως άνθρωποι, λαχταράμε την…