Στους επόμενους μήνες οι ανακοινώσεις για τους δικαιούχους και το ποσό της αποζημίωσης

Στα μέτρα που προτίθεται να πάρει το ΥπΑΑΤ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παραγωγών ροδάκινου και ιδιαίτερα του συμπύρηνου, οι οποίοι έχουν υποστεί απώλεια του εισοδήματος τους λόγω των καταστροφών στις καλλιέργειες από τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και των χαμηλών τιμών του προϊόντος, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδώρα Τζάκρη.

Στα αποτελέσματα από πρόσφατη συνάντηση που είχε επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στην Αλεξάνδρεια, με παραγωγούς από την Ημαθία και την Πέλλα,  αναφέρθηκε ο κ. Γεωργαντάς, στην οποία συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε: Να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΕΛΓΑ για τον προσδιορισμό της ζημίας ανά περιοχή, τις εκτάσεις και τα είδη που έχουν υποστεί ζημία. Παράλληλα, το υπουργείο έχει αρχίσει να εξετάζει την δυνατότητα αποζημίωσης για τις ποσότητες των περίπου 36.000 τόνων που κατευθύνονταν στην Ουκρανία και των 6.000 τόνων προς την Λευκορωσία, καθώς στην ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αποζημιώσεων εξ αιτίας της αδυναμίας εξαγωγής στις δύο αυτές χώρες.

Διαβάστε επίσης: Κεντρική Μακεδονία: Χαριστική η «βολή» για τα ροδάκινα – Εκτεταμένες οι καταστροφές

Επίσης, θα υπάρξει μια καταγραφή των ποσοτήτων οι οποίες υπάρχουν στα ψυγεία των εταιρειών και μπορεί μάλλον να γίνει κομποστοποίησή τους – και εκεί θα υπάρξει μια αποζημίωση. Παράλληλα θα εξεταστεί μέσα από το De Minimis, τι ποσό είναι αυτό που θα πρέπει να καταβληθεί για να αναπληρωθεί η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών, και όπως δεσμεύτηκε, αυτή η καταβολή θα ολοκληρωθεί μέσα στο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών.

Ειδικότερα για τους παραγωγούς του συμπύρηνου ροδάκινου, ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 2021 δόθηκαν από το πρόγραμμα De Minimis 10.500.000 ευρώ και το 2022 το ποσό των 8.500.000 ευρώ.

Eρωτηθείς σχετικά με τις χαμηλές τιμές απορρόφησης της παραγωγής από τις βιομηχανίες, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό θεσμικό συνεργατικό πλαίσιο, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργεί ως ανάχωμα για την προστασία κάθε αγρότη. Και τόνισε ότι και εμείς ως…