«Πάρα πολλοί στη Ρωσία έχουν περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή. Σχεδιάζουν να γίνουν μικροί τσάροι στις περιοχές που καταφέρνουν να καταλάβουν. Τουλάχιστον, έτσι σκέφτονται», αναφέρει Ρώσος πράκτορας σε μήνυμά του.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από έναν πληροφοριοδότη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, τα οποία κοινοποιήθηκαν στο περιοδικό Newsweek, αποκαλύπτουν έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των στενότερων συμμάχων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να παραπαίει.

Ο πράκτορας, που ονομάστηκε «Άνεμος της Αλλαγής», γράφει τακτικά αποστολές στον εξόριστο Ρώσο αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, αποκαλύπτοντας την οργή και τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της FSB για τον πόλεμο που ξεκίνησε όταν ο Πούτιν εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: «Το πιστεύετε ή όχι, οι εχθροί του Πούτιν είναι Ναζί σατανιστές»

Ο Οσέτσκιν είναι Ρώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος διευθύνει τον ιστότοπο κατά της διαφθοράς Gulagu.net.

Τα μηνύματα κοινοποιήθηκαν στο Newsweek από τον Ιγκόρ Σούσκο, εκτελεστικό διευθυντή της ερευνητικής ομάδας «Wind of Change Research Group», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Άβυσσος του τρόμου

Χρονολογημένα το Νοέμβριο, τα τελευταία emails του πράκτορα περιγράφουν λεπτομερώς τις εσωτερικές αναταραχές και συγκρούσεις εντός του Κρεμλίνου, προβλέποντας έναν «αναπόφευκτο» εμφύλιο πόλεμο και ότι η Ρωσία σύντομα θα «κατέβει στην άβυσσο του τρόμου», καθώς οι άνθρωποι κουράζονται όλο και περισσότερο από τον πόλεμο.

Ο πληροφοριοδότης επικεντρώνεται στον Γεβγένι Πριγκόζιν, σύμμαχο του Πούτιν και ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης «Wagner Group», και στον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Τόσο ο Πριγκόζιν όσο και ο Καντίροφ συνέχισαν να επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν χειρίζεται τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, εμφανιζόμενοι να συμπαρατάσσονται μεταξύ τους σε σπάνιες εκδηλώσεις διαφωνίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αναδύονται ρήγματα στο εσωτερικό του Κρεμλίνου.

Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Institute for the Study of War (ISW) εκτίμησε επίσης στα τέλη Οκτωβρίου ότι ο Πριγκόζιν και η στρατιωτική του ομάδα θα μπορούσαν «να αποτελέσουν…