Ο παγκόσμιος πληθυσμός παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις

Εφτά και πλέον μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία υφίστανται μαζικές απώλειες, η Ουκρανία αντιστέκεται απειλώντας με τους δικούς της τρόπους και ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, ραγδαίο πληθωρισμό, ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Την ίδια στιγμή ο πόλεμος δεν δείχνει σημάδια ότι θα τελειώσει σύντομα.  Το modus vivendi ανάμεσα στις δύο χώρες  κάποια στιγμή θα έρθει αναγκαστικά, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα είναι σύντομα.

  • Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι προβλέπει το «πυρηνικό δόγμα» της Ρωσίας

Η προσάρτηση… Πούτιν και η ανακατάληψη… Ζελένσκι

Η επίσημη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία στις 30 Σεπτεμβρίου αποτελεί την πιο σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο Πούτιν στην πανηγυρική φιέστα στη Μόσχα είχε ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε επίθεση στις τέσσερις αυτές περιοχές θα αντιμετωπίζεται ως επίθεση κατά της Ρωσίας.

Ο στόχος της προσάρτησης είναι ξεκάθαρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να χαράξει μια νέα «κόκκινη γραμμή», την οποία πιστεύει ότι η ουκρανική ηγεσία και η Δύση δεν πρέπει να υπερβούν.

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν στην ουσία να σταματήσουν την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, η οποία έχει ως στόχο την ανακατάληψη εδαφών στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ωστόσο, αυτό δεν τους βγαίνει. Την 1η του μήνα που διανύουμε ο ουκρανικός στρατός «εισήλθε»  στην πόλη Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα και την ανακατέλαβε. Η πόλη Λιμάν η οποία βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, την οποία προσάρτησε η Ρωσία.

Η ανακατάληψη εδαφών από την Ουκρανία. Πηγή χάρτη: Guardian / ISW

Η πόλη Λιμάν ανοίγει τον δρόμο

Η ήττα στη Λιμάν, σύμφωνα με το Al Jazeera, ενσαρκώνει τα εγγενή ελαττώματα ολόκληρου του στρατιωτικού συστήματος της Ρωσίας, το οποίο εξακολουθεί να διεξάγει πολέμους σύμφωνα με τις στρατηγικές της σοβιετικής εποχής.

«Οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά ο ρωσικός στρατός όχι, και αυτό είναι όλο», δήλωσε ο Ιχάρ Τισκέβιτς, αναλυτής με έδρα το Κίεβο. «Όταν προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις…