Άνδρες στη Ρωσία μεταχειρίζονται όλα τα μέσα προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση για τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία

«Δεν νομίζω ότι αυτοί οι αριθμοί πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», σχολίασε τις προάλλες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για ρεπορτάζ του Forbes Ρωσίας. Επικαλούμενο πηγή στη Μόσχα, ανέφερε ότι έως και 700.000 πολίτες μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον πρόεδρο Πούτιν.

«Δεν έχω ακριβή στοιχεία, αλλά φυσικά απέχουν πολύ από αυτά που γράφτηκαν», τόνισε ο Πεσκόφ. Ακριβή στοιχεία πράγματι δεν υπάρχουν. Η φυγή εξάλλου συνεχίζεται.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ανεξάρτητη Novaya Gazeta Europe έκανε λόγο για πάνω από 261.000 άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία που έφυγαν με το τελευταίο κύμα από τη Ρωσία.

Άλλοι, όπως το πρακτόρειο Bloomberg,  ανεβάζουν αυτό τον αριθμό σε περίπου 400.000.

  • Διαβάστε επίσης: Κλειστές οι ευρωπαϊκές πόρτες σε ρώσους αντιρρησίες

Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, όπως στο Καζακστάν, στη Γεωργία και στη Μογγολία, όπου δεν απαιτείται βίζα. Άλλοι που ήταν κάτοχοι βίζας για Ζώνη Σένγκεν έφυγαν μέσω Φινλανδίας. Άγνωστος αριθμός πλήρωσε «χρυσάφι» αεροπορικά εισιτήρια για φιλόξενους, πλην πιο μακρινούς προορισμούς, όπως την Τουρκία και το Ντουμπάι.

  • Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ρώσοι έφτασαν με βάρκα για να αποφύγουν την επιστράτευση

Όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία και δεν θέλουν να υπηρετήσουν τα πολεμικά σχέδια της «Μητέρας Ρωσία»,  μεταχειρίζονται διάφορα μέσα και μεθόδους.

Αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας»

Υπάρχουν για παράδειγμα ομάδες στο Telegram που δίνουν σε συνεχή ροή πληροφορίες για τις κινήσεις των γραφείο στρατολόγησης και τις διαδρομές αστυνομικών που επιδίδουν  έγγραφα επιστράτευσης.

Δικηγορικά γραφεία και οργανώσεις έχουν παράλληλα κατακλυστεί από αιτήματα ανδρών για το πώς μπορούν να αποφύγουν την επιστράτευση, που τουλάχιστον στην παρούσα φάση τους αφορά συνολικά 300.000 εφέδρους.

«Δουλεύουμε ακατάπαυστα», λέει στο πρακτορείο Reuters ο Σεργκέι Κριβένκο, επικεφαλής μιας ομάδα περίπου 10 δικηγόρων με την χαρακτηριστική επωνυμία «Πολίτης. Στρατός. Νόμος.»…

Θεωρητικά «πρόκειται για μια επιστράτευση χωρίς χρονικό περιορισμό στη διάρκεια ενός πολέμου….