Οι κανόνες της ιταλικής πρωτεύουσας είναι αυστηροί

Αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 450 ευρώ βρέθηκε ένας Αμερικανός τουρίστας που έτρωγε παγωτό σε σκαλιά συντριβανιού της Ρώμης, καθώς παραβίασε έναν από τους κανόνες που έχει εφαρμόσει η ιταλική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η Ρώμη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βενετίας, έχει υιοθετήσει μία σειρά από απαγορεύσεις για να νουθετήσει τους αγενείς τουρίστες. Όσοι επισκέπτονται τα περίφημα συντριβάνια θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται να τρώνε γύρω από αυτά, να μπαίνουν μέσα ή και να ρίχνουν πράγματα στο νερό, αν και επιτρέπεται η ρίψη νομισμάτων, όπως γίνεται παραδοσιακά στη Fontana di Trevi.

Διαβάστε επίσης: Βενετία: Τουρίστες έκαναν σερφ στο Μεγάλο Κανάλι

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο 55χρονος τουρίστας, με παγωτό και μπύρα στο χέρι, βρισκόταν στη Fontana dei Catecumeni, σε μια μικρή, γραφική πλατεία στη συνοικία Μόντι όταν δέχτηκε επίπληξη από τους αστυνομικούς.

Χτισμένη το 1589 από τον Battista Rusconi σε σχέδιο του Giacomo Della Porta, η Fontana dei Catecumeni αποτελεί ένα από δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης νέων και τουριστών τη νύχτα.

Ωστόσο, το συντριβάνι είχε σφραγιστεί την Παρασκευή ώστε να μην είναι δυνατόν να κάτσει κανείς στα σκαλιά, όμως φαίνεται πως η ταινία αφαιρέθηκε και ο άνδρας δεν γνώριζε πως θα προχωρούσε σε παραβίαση των κανόνων.

Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο 55χρονος, ότι δηλαδή δεν γνώριζε ότι δεν θα έπρεπε να πίνει και να τρώει στα ιστορικά συντριβάνια, ενώ η εφημερίδα la Repubblica αναφέρει πως οι αστυνομικοί του έκοψαν πρόστιμο επειδή δεν απομακρύνθηκε από το σημείο.

Οι κανόνες για τα συντριβάνια της Ρώμης έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2017, σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί η κακή συμπεριφορά των τουριστών, καθώς στο παρελθόν πολλοί επισκέπτες δεν είχαν διστάσει να φτάσουν σε ακραίες πράξεις, όπως το να αφοδεύσουν σε αρχαία μνημεία.

«Η ομορφιά της Ρώμης πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους», είχε δηλώσει η τότε δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράγκι.

Μετά τους αυστηρούς κανόνες πολλοί είναι οι τουρίστες που συμμορφώθηκαν, ωστόσο τον Ιούνιο του 2022 τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση πως Αμερικανίδα τουρίστρια πέταξε το ηλεκτρικό της σκούτερ στα περίφημα Ισπανικά Σκαλοπάτια, προκαλώντας ζημιά αξίας 25.000 ευρώ στο ιστορικό μνημείο.