Η ΕΕ ανέστειλε τη συμφωνία έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα. Πλούσιοι Ρώσοι έχουν ωστόσο βρει εναλλακτικές εκτός Ευρώπης

Στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ρωσικοί πύραυλοι πετούσαν πάνω από την Ουκρανία, οι Ρώσοι πολίτες δεν ήξεραν τι τους επιφυλάσσoυν οι εξελίξεις. Το ρούβλι κατέρρεε, η πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο εξωτερικό είχε διακοπεί και οι πιστωτικές κάρτες τους είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. «Το τελευταίο που μπορούσε κανείς να σκεφτεί ήταν ένα ταξίδι στο εξωτερικό», θυμάται η Όλγα Σμισλάεβα από το ταξιδιωτικό γραφείο Wanderlust στη Μόσχα, σε συνέντευξή της στη DW. «Το ενδιαφέρον για ταξίδια κατά τα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο ήταν σχεδόν μηδενικό, με εξαίρεση βέβαια τα επαγγελματικά και τις οικογενειακές επισκέψεις στο εξωτερικό. Κρατήσεις που είχαν ήδη γίνει, ακυρώθηκαν, ενώ σε εκείνες δεν προστέθηκε σχεδόν καμία νέα».

Προορισμοί για διακοπές πολυτελείας: Μαλδίβες, Μαυρίκιος, Τουρκία

Μόλις τον Μάιο κάποιοι «γενναίοι» και πλούσιοι Ρώσοι τόλμησαν να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό με προορισμό τις Μαλδίβες, τον Μαυρίκιο και την Τουρκία. Η ζήτηση για premium ταξίδια και προορισμούς πολυτελείας αυξήθηκε και πάλι. «Οι άνθρωποι άρχισαν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα και έκαναν προσπάθειες να ζουν μέσα σε αυτήν», συνοψίζει η Σμισλάεβα.

Διαβάστε επίσης: SZ: Ευπρόσδεκτοι οι Ρώσοι τουρίστες στην Ευρώπη;

Υπάρχει ωστόσο και μία τάση για ταξίδια αναψυχής στην Τουρκία, η οποία διαρκεί μέχρι και σήμερα, επισημαίνει ο Αρτούρ Μουραντιάν, από το ταξιδιωτικό γραφείο Space Travel. Επίσης, οι κρατήσεις Ρώσων τουριστών με προορισμό την Ελλάδα και την Ιταλία δεν σταμάτησαν: «Για τους πλούσιους Ρώσους με έγκυρη βίζα Σένγκεν, η αναστολή των απευθείας αεροπορικών πτήσεων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν πρόβλημα», λέει στη DW.

Οι προορισμοί για διακοπές πολυτελείας έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση «σε χώρες που διάκεινται ευμενώς προς τους Ρώσους τουρίστες», ξεκαθαρίζει ο Μουραντιάν, ο οποίος τοποθετεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην κορυφή των κρατήσεων για το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, όπως και χώρες της νοτιοανατολική Ασίας: «Ευτυχώς, οι αεροπορικές συνδέσεις προς τα εκεί είναι πολύ καλές», λέει…