Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε απόλυτη εγρήγορση και διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, η Αθήνα παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας αλλά και τις παράλληλες παλινωδίες της, οι οποίες όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές φανερώνουν το αδιέξοδο και τον εκνευρισμό της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Η τακτική “μαστίγιο και καρότο” που θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμόσει έναντι της Ελλάδας και των συμμάχων της η Τουρκία δείχνει να μην φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ωθώντας την τουρκική ηγεσία σε “μπρος πίσω” και σε σπασμωδικές συμπεριφορές.

Χαρακτηριστικό δείγμα των τουρκικών παλινωδιών, η νέα προσέγγιση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προς την ελληνική πλευρά, ο οποίος λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες και το περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ξαναέκανε “άνοιγμα” προς την Ελλάδα, δηλώντας πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συναντηθεί με την ελληνική. Την ώρα που λίγες ώρες νωρίτερα δύο άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, ο “αντ’ αυτού” του Ερντογάν στην προεδρία, Ιμπραήμ Καλίν και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου, παραληρούσαν εναντίον της Ελλάδας εξαπολύοντας νέες απειλές περί εισβολής και εκτοξεύοντας τα συνήθη ψεύδη για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Σε αυτό το αντιφατικό περιβάλλον, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε νέες του δηλώσεις επεσήμανε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο “μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων”, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δε θα δεχθεί κανένα “τετελεσμένο γεγονός”.

«Διατηρούμε επίμονα την προσέγγιση ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός. Ακολουθούμε μια υπεύθυνη πολιτική κοινής λογικής. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε” ειπε ο Χουλουσί Ακάρ. Παράλληλα, ωστόσο, επανέφερε το ανυπόστατο αίτημα διαμοιρασμού του Αιγαίου σημειωνοντας πως η Τουρκία είναι υπέρ του “να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιου διαμοιρασμού κάθε πλούτου. Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν είναι απειλή για κανέναν” ισχυρίστηκε.

Η…