Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το τουρκικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας. Σε καθημερινή βάση, οι γείτονες προχωρούν σε δηλώσεις που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα, είτε με απειλές για εισβολή… βράδυ, είτε με ανιστόρητες δηλώσεις και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, την Τρίτη ήταν η σειρά του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ να επιτεθεί κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως οι ενέργειες της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε «απειλή για την ασφάλεια» της χώρας του.

Ο Μουσταφά Σεντόπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας Angelo Farrugia και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία. Ο Σεντόπ αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας Ελλάδας, που πρόσφατα κλιμάκωσαν την ένταση στη Θάλασσα των Νησιών και την Ανατολική Μεσόγειο, έχουν πλέον μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε.

Τόνισε, δε, ότι αποκλείεται η Τουρκία να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά πολύ κοντά στις ακτές της κατά των διεθνών συμφωνιών.

«Ως Τουρκία είμαστε υπέρ της διπλωματίας και της συνεργασίας. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα από την άλλη προτιμά την πρόκληση αντί για καλή γειτονία και ειλικρινή διάλογο. Είναι απαράδεκτο να θέλει η Ελλάδα να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νησιών σε ελληνική λίμνη. Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας και οι παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας συνεχίζονται επίσης έντονα. Η Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας Patriot και ρωσικής κατασκευής S-300 σε αυτές τις παρενοχλήσεις. Παρενόχλησε επίσης τουρκικά αεροπλάνα που εκτελούσαν αποστολές του ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Θάλασσας των Νησιών στις 22, 24 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου κλειδώνοντας S-300. Από αυτή την άποψη, δεδομένου ότι είμαστε και μέλη του ΝΑΤΟ και γειτονικές χώρες, έχουμε δείξει τη γνώμη και την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά αν δεν γίνει αυτό, η Τουρκία έχει τη δύναμη να λύσει…